Fysik

Henfald/G-M kilde. HJÆLP PLEASE.

08. oktober 2015 af MariaJK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa !

Hvordan laver man en G-M kilde / Hvordan skabes Ba* - med hensyn til henfaldsloven


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2015 af mathon

  _{56}^{137}\textrm{Ba*} dannes ikke "med/af hensyn til henfaldsloven".

  _{56}^{137}\textrm{Ba*} har kort halveringstid T_{\frac{1}{2}}=2{,}6\; min, som praktisk kan observeres flere gange i løbet af en  
  undervisningslektion.

  Da henfaldet foregår hurtigt ville en _{56}^{137}\textrm{Ba*}-mængde hurtigt henfalde til undervisningsmæssig ubrugelighed.

  Men _{56}^{137}\textrm{Ba*} kan udtrækkes af en minigenerator, som indeholder isotopen _{55}^{137}\textrm{Cs}. Presser man en
  opløsning af saltsyre og natriumchlorid gennem minigeneratoren, vil der blive opløst en vis mængde af
  kerneanslået bariumisotop i væsken. Væsken opsamles i en lille porcelænsdigel.
  Man anbringer straks geigerrøret lige over diglen og måler aktiviteten i 10 sekunder. Derefter holdes en
  pause på 10 sekunder, hvorefter der atter måles i 10 sekunder - og således videre.
  Når efterfølgende (tid,aktivitet) afbilledes i et sædvanligt ortonormalt koordinatsystem, fremkommer den
  karakteristiske henfaldskurve, på hvilken halveringstiden kan aflæses.

  Henfald:
                    _{55}^{137}\textrm{Cs}\; \rightarrow \; _{56}^{137}\textrm{Ba*}\; +\; _{-1}^{0}\textrm{e}               T_{\frac{1}{2}}= ca. 30 år
  og
                    _{56}^{137}\textrm{Ba*}\; \rightarrow \; _{56}^{137}\textrm{Ba}\; +\; \gamma                       T_{\frac{1}{2}}= 2,6 min

             
                
 


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2015 af mathon

Henfaldsmæssigt:

Med et radioaktivt matereiale med kort halveringstid
kan eftervises, at
                                \frac{\Delta A}{\Delta t}\approx k\cdot A                  hvor A er aktiviteten
hvilket leder til
                                 \frac{\textup{d}A}{\textup{d}t}= k\cdot A

med løsningen
                                  A=A_0\cdot e^{kt}                som med A=k\cdot N
giver
                                  k\cdot N=k\cdot N_0\cdot e^{kt}  som ved division med k
giver
                                  N=N_0\cdot e^{kt}

k_{Ba^*}=4{,}52628\; s^{-1}


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2015 af mathon

og
           T_{\frac{1}{2}}=\frac{\ln(2)}{k}


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2015 af mathon

#2 skal selvfølgelig være

Med et radioaktivt matereiale med kort halveringstid
kan eftervises, at
                                -\frac{\Delta A}{\Delta t}\approx k\cdot A                  hvor A er aktiviteten
hvilket leder til
                                 -\frac{\textup{d}A}{\textup{d}t}= k\cdot A

med løsningen
                                  A=A_0\cdot e^{-kt}                som med A=k\cdot N
giver
                                  k\cdot N=k\cdot N_0\cdot e^{-kt}  som ved division med k
giver
                                  N=N_0\cdot e^{-kt}

k_{Ba^*}=4{,}52628\; s^{-1}


Skriv et svar til: Henfald/G-M kilde. HJÆLP PLEASE.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.