Kemi

Beregn pH

09. oktober 2015 af nani1596 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa Er der en venlig sjæl der kan se se om jeg har lavet opgaven rigtigt?? 

En pufferopløsning fremstilles af Na2CO3 og NAHCO3, såldes at [CO32-]=0,055 mol/L og [HCO3-]=0,080 mol/L 

a) beregn pH i opløsning 

Ph?10,32+ log (0,055mol/L / 0,080mol/L) = 10,48 

1,00 L af pufferen tilsættes nu 0,50 mL 10,0mol/L 

b) opskriv reaktionen der forløber: 

nhcl=1,00L·10mol/L = 10 mol 
nco32-= 1,00 L · 0,055 mol/L = 0,055 mol 
nHCO3 =1,00L · 0,080 mol/L = 0,080 mol

       H+                      +           CO32-       --> HCO3-

før:  10 mol                               0,055 mol          0,080 mol
reg:  -0,055mol                         - 0,055              + 0,050

eft:  0, 44                           0                    0,135 

c) beregn pH i pufferen med HCL 

pH= 10,32+log(0,135) = 0,13 


Er ikke helt så god med før-efter-skema, er der nogen der også kan forklar mig hvordan det egentlig går ud på ? 

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2015 af mathon

efter tilsætning af 0,50 mL 10,0 M  HCl til 1 L puffer:

                  pH=10{,}40+\log\left ( \frac{0{,}055-{0{,}005}}{0{,}080+0{,}005} \right )=10{,}17


Svar #2
11. oktober 2015 af nani1596 (Slettet)

Hvor kom 0,005 fra? 

Er skemaet lavet rigtigt? :) 


Svar #3
11. oktober 2015 af nani1596 (Slettet)

nååår er det pga. at jeg har lavet en fejl ved reagere. Reagerer den ikke med 0,5 mol ved dem alle? 

altså at der skal stå 

h+             +        CO32- --> HCO3-

0.5 mol              0.050         0,080 

-0.5 mol             - 0.5 mol     + 0.5 mol 
0                         0.45             0.58 

ph= 10,32 + log(0.45/0.58) = 10.20 


Skriv et svar til: Beregn pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.