Kemi

Ligevægtskoncentration af B efter ligevægt?

12. oktober 2015 af Kemi1996 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

2 A molekyler danner molekyle B

2A⇔B

Hvis ligevægtskoncentrationer for A og B er henholdsvis 0,20 M og og 0,30 M, hvad vil ligevægtskoncentrationen for B være efter halvdelen af solventet er fordampet?

På forhånd, tak 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. oktober 2015 af mathon

                                                           2\, A\; \rightleftharpoons \; B
ligevægtsmolariteter:                           2s            s

ligevægtsbrøk før fordampning:
                                                          \frac{ [ B ]}{[A]^2}=\frac{s}{(2s)^2}=\frac{0{,}30\; M}{(0{,}20\; M)^2}=1{,}875\; M^{-1}

ligevægtsbrøk efter fordampning:
                                                          \frac{ 2s }{(4s)^2}=1{,}875\; M^{-1}

                                                          [B]_{efter}=2s=0{,}133\; M

    


Svar #2
12. oktober 2015 af Kemi1996 (Slettet)

#1 Tak for hjælpen, men hvordan får du resultatet 1,875? Når jeg regner det ud får jeg 7,5


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. oktober 2015 af mathon

#2

korrektion for fejltastning:
ligevægtsbrøk før fordampning:
                                                          \frac{ [ B ]}{[A]^2}=\frac{s}{(2s)^2}=\frac{0{,}30\; M}{(0{,}20\; M)^2}=7{,}5\; M^{-1}

ligevægtsbrøk efter fordampning:
                                                          \frac{ 2s }{(4s)^2}=7{,}5\; M^{-1}

                                                          [B]_{efter}=2s=0{,}0333\; M


Svar #4
12. oktober 2015 af Kemi1996 (Slettet)

#3 Jeg har en facitliste hvor svaret skal give 0,65 M. Hvordan får man det?


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. oktober 2015 af mathon

En fordampning af halvdelen af solventet
vil give de momentane koncentrationer
                                                                  [B]=0{,}6 \; M   [A]=0{,}4 \; M
men i uligevægt
                               da
                                              \frac{[B]}{[A]^2}=\frac{0{,}6 \; M}{[0{,}4\; M]^2}=3{,}75\; M^{-1}
hvorfor den oprindelige ligevægt forskydes mod højre,

                                             \frac{(0{,}6+x) \; M}{((0{,}4-x)\; M)^2}=7{,}5\; M^{-1}\; \; \; \; \; 0<x<0{,}4

                                                    x=0{,}095

   hvoraf
                    [B]_{efter}=(0{,}6+0{,}095)\; M=0{,}695\; M
 


Svar #6
12. oktober 2015 af Kemi1996 (Slettet)

#Det giver mening nu, tak!


Skriv et svar til: Ligevægtskoncentration af B efter ligevægt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.