Fysik

balmerserien

12. oktober 2015 af linehansen079 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvis der er nogen der er rar at hjælpe mig med at forklare hvordan jeg beregner de ting. Har prøver, men ved ikke hvordan jeg finder frem til fotoererigerne eller resten. Tak på forhånd.

Angiv de energiovergange, der svarer til de 4 linjer i Balmerserien, som har de største bølgelængder. Beregn herefter disse linjers fotonenergier og de tilhørende bølgelængder. Er der nogle af linjerne, som er synlige?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2015 af mathon

De fire synlige spektrallinjer hidrører fra
energiovergangene:     3 \to 2     4 \to 2    5 \to 2    6 \to 2

Disse spektrallinjers energiovergange
er:
            \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! E_{n \to 2}=h\cdot c\cdot \frac{1}{\lambda }=h\cdot c\cdot R_{db}\cdot \left [ \frac{1}{n^2} -\frac{1}{4}\right ]=\left (13{,}6057\; eV \right )\cdot \left [ \frac{1}{n^2} -\frac{1}{4}\right ]\; \; \; n\in \mathbb{Z}_+\; \wedge\; n>2
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2015 af mathon

og
                    \frac{1}{\lambda }=R_{db}\cdot \left [ \frac{1}{4}-\frac{1}{n^2} \right ]=R_{db}\cdot \left [ \frac{n^2-4}{4\cdot n^2} \right ]

                    \lambda ={R_{db}}^{-1}\cdot \left [ \frac{n^2-4}{4\cdot n^2} \right ]

                    \lambda =(91{,}1267\; nm)\cdot \left [ \frac{n^2-4}{4 n^2} \right ]


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2015 af mathon

korrektion:

                  \frac{1}{\lambda }=R_{db}\cdot \left [ \frac{1}{4}-\frac{1}{n^2} \right ]=R_{db}\cdot \left [ \frac{n^2-4}{4\cdot n^2} \right ]

                    \lambda ={R_{db}}^{-1}\cdot \left [ \frac{4\cdot n^2}{n^2-4} \right ]

                    \lambda =(91{,}1267\; nm)\cdot \left [ \frac{4 n^2}{n^2-4} \right ]


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2015 af mathon

                                          \begin{array} {c|c} n&\frac{4n^2}{n^2-4} \\ \hline 3&\frac{36}{5}\\ \hline 4&\frac{16}{3}\\ \hline 5&\frac{100}{21}\\ \hline 6&\frac{9}{2} \end{array}


Skriv et svar til: balmerserien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.