Kemi

Stofmængde

13. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej med jer. Jeg sidder fast i denne opgave. Håber der en der kan hjælpe mig videre. Opgaven ser sådan ud, og jeg har lavet de 3 første dele, men kan ikke finde ud af de 2 sidste.

Opgave 1
Betragt forbrændingen af methan (naturgas):

    CH4     +     O2     →     CO2     +     H2O

Du skal nu beregne hvor mange gram dioxygen, der skal bruges ved forbrænding af 10,0g methan samt hvor mange gram carbondioxid og vand, der dannes ved forbrænding af 10,0g methan.

Udgangspunktet for sådanne beregninger er altid det afstemte reaktionsskema!

A) Afstem reaktionsskemaet

CH4  + 2 O2  →   CO2     +   2  H2O

Koefficienter: 

CH4 : 1

O2 : 2

CO2 : 1

H2O : 2

B) I dine beregninger får du brug for den molare masse af hvert af de fire stoffer, der indgår i reaktionen. Husk enheder, også i dine mellemregninger!

M(CH4) = 12,01g/mol  + 4 ⋅1,008 g/mol 

M(CH4) = 16,042 g/mol 

M(O2) = 2 ⋅ 15,99 g/mol

M(O2) = 31,99 g/mol

M(CO2) = 12,01 g/mol + 2 ⋅ 15,99 g/mol

M(CO2) = 43,99 g/mol 

M(H2O) = 2 ⋅ 1,008 g/mol+ 15,99 g/mol

M(H2O) = 18 g/mol 

C) Om methan (og kun methan!) har du tilstrækkelig viden til at beregne stofmængden. Opskriv den relevante formel, indsæt de kendte værdier og beregn stofmængden. Husk enheder!

n(CH4) :

n= 10 g / 16,042 g ⋅mol-1

n= 0,62336 mol

D) Nu kan du, ved hjælp af koefficienterne i det afstemte reaktionsskema, bestemme stofmængden af de tre andre stoffer. Husk enheder!

n(O2) = ____ ⋅ n(CH4) = 

n(CO2) =  ___ ⋅ n(CH4) =

n(H2O) =  ___ ⋅ n(CH4) =

E) Til slut mangler du blot at beregne massen af dioxygen, carbondioxid og vand, og så er opgaven løst. Opskriv den relevante formel, indsæt de kendte værdier og beregn masserne. Husk enheder!

m(O2) = 

m(CO2) =

m(H2O) =

Beregn til slut den samlede masse af reaktanterne (m(CH4) + m(O2)) og den samlede masse af produkterne (m(CO2) + m(H2O)) og sammenlign de to størrelser.

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

D)

Du kan se i den afstemte reaktionsligning, at der for 1 mol CH4 indgår 2 mol O2, 1 mol CO2 og 2 mol H2O. Så du har

n(O2) = 2⋅ n(CH4) = 

n(CO2) =  1 ⋅ n(CH4) =

n(H2O) =  2 ⋅ n(CH4) =

E)

Du skal bruge formlen m = n*M, så du har

m(O2) = n(O2) * M(O2

m(CO2) = n(CO2) * M(CO2)

m(H2O) = n(H2O) * M(CO2)


Svar #2
13. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet)

Det giver god mening!

Tusind tak :-)!!


Skriv et svar til: Stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.