Psykologi

Hjælp til baggrundsviden og matrialeer

20. oktober 2015 af emmakjelgaard (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej
Jeg skal skrive SSO i psykologi og har valgt at skrive om ptsd men syntes det er vild svært at finde noget teori omkring det. Er der eventuelt nogen der har nogle der har skrevet om ptsd og har noget godt teori de kan anbefale.
På forhånd tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2015 af Arcmos (Slettet)

Hej

Du har ret i, at det kan være svært at finde materiale som udelukkende beskriver PTSD. De fleste større psykologi/psykiatri grundbøger har afsnit som omhandler PTSD, dog kun igennem et fåtal af sider. Jeg linker her til nogle noter, som er skrevet ud fra bogen Grundbog i Psykiatri (2010) som er skrevet af Erik Simonsen & Bo Møhl: 
http://psyknoter.com/bachelor-psykologi-noter/psykiatri-noter/simonsen-e-mohlb/kapitel-22-ptsd-og-andre-trumeudloste-lidelser/a/
http://psyknoter.com/bachelor-psykologi-noter/psykiatri-noter/simonsen-e-mohlb/kapitel-22-ptsd-og-andre-trumeudloste-lidelser/b/

PTSD står for "Post traumatisk stress dissorder", og som fremgår af navnet, så er en af hoved "ingredienserne" i PTSD netop stress. 
Hvis du læser materiale og teorier som omhandler stress, så læser du sådan set også noget som omhandler PTSD - Dermed ikke sagt at stress er det samme som PTDS, langtfra. Men man kan sige, at PTSD er en ekstrem form for stress, som typisk er udløst af et traume som overbelaster ofrets psyke. Udover stress, består PTSD også af angst. Så du kan med fordel også læse om dette. 

Når ens psyke overbelastes i sådan grad, at man efterfølgende udvikler PTSD, så vil kroppe flytte grænserne for hvad den opfatter som en trussel. Og kroppen gør det med de bedste intentioner 

Symptomerne ved PTSD kan opdeles i følgende grupper 

•Genoplevelse af den katastrofale hændelse i form af mareridt og påtrængende minder, såkaldte flashbacks. Genoplevelsen præges af angst, søvnløshed og stærke muskulære spændinger

•Stærk trang til at undgår situationer, som minder om traumet, som film, tv-programmer og årsdage for traumet.

•Generel øget vagtsomhed. Den mindste uventede lyd får en til at fare sammen

•Personlighedsforandringer, måske mindsket interesse for ting, som man tidligere var engageret i, og mindsket evne til at føle kærlighed og nærhed til andre mennesker. Mindsket interesse for egen person og ofte ligegyldighed. Dette kan dog også skyldes, at man har fået en depression oveni.

•Koncentrationsvanskligheder og hukommelsesproblemer 

•Traumatiske oplevelser kan direkte resultere i PTSD, men de kan også virke ved at øge sårbarheden overfor angst og depression eller præge symptomerne ved en allerede eksisterende psykisk lidelse. Ikke sjældent ser man, at PTSD udløses af mindre traumer flere år efter, at man har oplevet hovedtraumet. 

Jeg ved ikke om man har en egentlig teori om PTSD. Som det fremgår ovenfor, så er PTSD jo ikke blot en enkelt lidelse, men nærmere en samling af flere psykiske processor såsom stress og angst, plus de kropslige reaktioner. 

Skulle man kigge på PTSD igennem teori, så ville det være oplagt at belyse lidelsen via de forskellige psykologiske skoler, såsom de psykodynamiske og den kognitivepsykologi (blot 2 eksempler ud af mange)

En anden ting at kigge efter, er spørgsmålet: "Hvorfor udvikler nogle person PTSD, når andre ikke gør - skønt de har været ude for samme traume?" Her vil man bl.a. kunne kigge på mestringsstrategier og resiliensprocesser  

En vigtig ting at huske er, at PTSD ikke kun er forbeholdt personer såsom soldater eller folk som har været ude for forfærdelige ulykker. Et eksempel kunne være, at en person som lider af angst for at tage offentlig transport, på et tidspunkt i en længerevarende periode "tvinges" til dette, fx pga. arbejds eller familieforhold. Personens angst bliver blot større og større for hver gang, men tvinger sig alligevel til at tage afsted. På et tidspunkt vil belastning kunne blive så stor, at personen udvikler PTSD - også selvom det "bare" var fordi personen skulle tage tog eller bus, og aldrig var udsat for en reel fare. 

Håber det kan bruges! 


Skriv et svar til: Hjælp til baggrundsviden og matrialeer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.