Kemi

Hvad er koncentrationen af OH i en 0,400 M vandig opløsning af eddikesyre

24. november 2015 af kkemiin (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

har problemer med fremgangs måden, hvordan kommer man frem til følgende :

spørgsmål 1:

Hvad er koncentrationen af OH i en 0,400 M vandig opløsning af eddikesyre (CH3COOH, pKA=4,77) ? 

svaret skal give 3,84 x 10 ­12M 

spørgsmål 2 :

50,0 mL 0,250 M myresyre (HCOOH, pKA= 3.75) skal titreres med 0,500 M NaO

a) Hvad er pH inden tilsætning af NaOH ?  svar: 2,18 

b ) Hvad er pH efter tilsætning af 12,5 mL NaOH ? svar: 3,75 

c) Hvad er pH ved ækvivalenspunktet ? svar: 8,49 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2015 af mathon

Ved 25°C:
                                            HAc\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; Ac^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
ligevægtsmolariteter:          c_s-\alpha c_s                                    \alpha c_s                   \alpha c_s

         ligevægtsbrøk:
                                           \frac{\left [Ac^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HAc \right ]}=k_s

                                          \frac{ \left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [ H_3O^+ \right ]}=10^{-pk_s}\; \; \; \; \; 0<\left [ H_3O^+ \right ]<c_s

                                          \frac{ \left [ H_3O^+ \right ]^2}{0{,}4-\left [ H_3O^+ \right ]}=10^{-4{,}77}\; \; \; \; \; 0<\left [ H_3O^+ \right ]<c_s

                                          \left [ H_3O^+ \right ]=0{,}002598\; M

                                          \left [ OH^- \right ]=\frac{10^{-14}\; M^2}{\left [ H_3O^+ \right ]}=\frac{10^{-14}\; M^2}{0{,002598}\; M}=3{,}85\cdot 10^{-12}\; M


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. november 2015 af mathon

eller:
                  pH=\frac{1}{2}\left ( pK_s-\log(c_s) \right )          svag syre

                  pH=\frac{1}{2}\left ( 4{,}77-\log(0{,}4) \right )=2{,}58397

                  pOH=14-pH=14-2{,}58397=11{,}416

                  \left [ OH^- \right ]=10^ {-pOH}=10^ {-11{,}416}=3{,}84\cdot 10^{-12}\; M

               


Svar #3
24. november 2015 af kkemiin (Slettet)

tak har fundet min egen fejl :) har du også en mulig løsningen på spørgsmål 2 ved a b og c? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2015 af mathon

spørgsmål 2:

       a)

                         pH=-\log\left ( \frac{-K_s+\sqrt{{k_s}^2+4K_sc_s}}{2} \right )      middelstærk syre

                         pH=-\log\left ( \frac{-10^{-pK_s}+\sqrt{{10^{-2pK_s}}+4\cdot 10^{-pK_s}\cdot c_s}}{2} \right )

                         pH=-\log\left ( \frac{-10^{-3{,}75}+\sqrt{{10^{-2\cdot 3{,}75}}+4\cdot 10^{-3{,}75}\cdot 0{,}250}}{2} \right )=2{,}18


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2015 af mathon

       b)
           pH=pK_s+\log\left ( \frac{n\left ( HCOO^- \right )}{n\left (HCOOH \right )} \right ) 

           pH=3{,}75+\log\left ( \frac{0{,}0125\cdot 0{,}500} {0{,}050\cdot 0{,}250-0{,}0125\cdot 0{,}500}\right )=3{,}75+\log(1)=3{,}75


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2015 af mathon

Ved 25°C

       c)
          Ved ækvivalenspunktet består opløsningen af 75 mL 0,166667 M HCOO- samt nogle i denne
          forbindelse ubetydelige Na+-ioner. (pKb(HCOO-) = 14-3,75 = 10,25 dvs svag base.

                         pOH=\frac{1}{2}\left ( pK_b-\log(c_b) \right )

                         pOH=\frac{1}{2}\left ( 10{,}25-\log(0{,}166667) \right )=5{,}51408

                         pH=14-pOH=14-5{,}51408=8{,}49}

                        


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. november 2015 af mathon

kommentar til #6
              de 0,0125 mol HCOOH er blevet til 0,0125 mol HCOO- men i 75 mL opløsning.

              \left [ HCOO^- \right ]=\frac{0{,}0125\; mol}{0{,}075\; L}=0{,}166667\; M


Svar #8
24. november 2015 af kkemiin (Slettet)

bruger du 75ml fordi det er der ækvivalentspunktet opstår? er ikke lige helt med hvorfor det lige er 75 ml


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. november 2015 af mathon

titer-mol-ligning:
                                     V_{NaOH}\cdot (0{,}500\; M)=(0{,}050\; L)\cdot (0{,}250\; M)

                                      V_{NaOH}=(0{,}050\; L)\cdot \frac{(0{,}250\; M)}{(0{,}500\; M)}

                                       V_{NaOH}=(0{,}050\; L)\cdot 0{,}5=0{,}025\; L=25\; mL

Opløsningsvolumen ved ækvivalenspunktet:
                                                                           (50\; mL)+(25\; mL)=75\; mL


Svar #10
24. november 2015 af kkemiin (Slettet)

tak


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. december 2015 af lala1919 (Slettet)

Hvordan får du n(HCOO-) til at være 0,0125?


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. december 2015 af lala1919 (Slettet)

og n(HCOOH) til 0,050*0,250 - 0,0125*0,500?


Skriv et svar til: Hvad er koncentrationen af OH i en 0,400 M vandig opløsning af eddikesyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.