Kemi

NaOH i vand

27. november 2015 af onewingedweeman (Slettet) - Niveau: C-niveau


Der opløses 1 gram NaOH i 200 mL vand. Det kan antages, at volumen forbliver uændret. Hvad bliver pH af opløsningen?
 

dette skulle gerne blive ph=13.1, men hvordan ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

NaOH er en stærk base. Så du kan bruge formlen

pOH = -log(c)

Stofmængden i 1 g er

1g/(40g/mol) = 0,025 mol

Koncentrationen er så

0,025mol / 0,200 L = 0,125M

pOH er så

pOH = -log(0,125) = 0,9

pH kan så findes af

pH + pOH = 14 

som giver

pH = 14 - 0,9 = 13,1

 


Svar #2
27. november 2015 af onewingedweeman (Slettet)

mange tak, men hvor fik du de 40 g/mol fra ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. november 2015 af Arameo (Slettet)

#2

mange tak, men hvor fik du de 40 g/mol fra ?

Det er molarmassen for Natriumhydroxid :) (Det finder du ved at kigge på hvor meget de enkelte atomer vejer i gram pr. mol).


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jeg googlede det bare. Men ellers kan du slå molarmasserne op for de forskellige atomer og så regne sammen:

M(NaOH) = 22,98977g/mol + 15,999g/mol + 1,0079g/mol = 39,99667 g/mol


Skriv et svar til: NaOH i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.