Fysik

Udledning af formel for sluthastighed

30. november 2015 af TineS94 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, er der nogen der kan hælpe mig med at komme fra disse to ligninger...

Emek=K(t)+U(t)=(1/2)m[v(t)]2+(1/2)I[ω(t)]2+mgh(t) 

Emek=(1/2)m[v(ts)]2+(1/2)I[ω(ts)]2

... til denne ligning:

v(ts)=√(2gh(0))/(1+I/mr2)

Jeg har forsøgt, men sidder fast. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. november 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

En cylinder med inertimoment I og radius r som ruller ned ad en skråning fra starthøjden h0, ikke sandt?

Den mekaniske energi i starten er

Emek, start = mgh0

Ved bunden af skråningen er den mekaniske energi

Emek, slut = ½*m*vslut2 + ½*I*ωslut2

Da den mekaniske energi er bevaret, har vi

mgh0 = ½*m*vslut2 + ½*I*ωslut2

Der gælder at

r*ω = v  <=>

ω = v/r

som vi indsætter

mgh0 = ½*m*vslut2 + ½*I*vslut2/r2  <=>

mgh0 = (½*m + ½*I/r2)* vslut2  <=>

vslut = √( mgh0 / (½*m + ½*I/r2) )  <=>

vslut = √( 2gh0 / (1 + I/(m*r2)) )


Svar #2
30. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Ved du hvad de her klammer om nogle af tingene betyder []? :)


Svar #3
30. november 2015 af TineS94 (Slettet)

Og hvordan laver du sidste omskrivning?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

[] skal vel bare forstås som almindelige parenteser. Når man har et udtryk med en masse parenteser, kan det skabe overblik hvis nogen af dem skrives med [] eller {} mens andre skrives med (). Så kan man nemlig bedre se hvilke parenteser der hører sammen.

mgh0 / (½m + ½*I/r2)

Jeg forlænger brøken med 2:

2mgh0 / 2*(½m + ½*I/r2) =

2mgh0 / (m + I/r2)

Så forkorter jeg brøken med m:

2mgh0/m / (m + I/r2)/m =

2gh0 / (1 + I/(m*r2))


Svar #5
01. december 2015 af TineS94 (Slettet)

Tusind tak :D

Hvordan ville du forklare, hvorfor dette resultat giver god mening for et faldende og roterende legeme?

Synes lidt det ligner noget lineært divideret med noget angulært, men kvadratroden forvirrer mig. Synes ikke man direkte kan sige noget om sluthastigheden ved at kigge på resultatet..


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

vslut = √( 2gh0 / (1 + I/(m*r2)) )

Jeg synes nu ikke lige at jeg får en aha-oplevelse af at se det resultat.

Hvis legemet bare glider ned ad rampen uden at rotere, får man resultatet:

vslut = √( 2gh0 )

Nu bliver hastigheden så bare reduceret (der bliver divideret med noget) fordi der går noget energi til at sætte en rotation igang.

 


Skriv et svar til: Udledning af formel for sluthastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.