Fysik

Udled formel for resistans

04. februar 2016 af Clarkey (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Håber der er nogen der kan hjælpe mig med at udlede denne formel:

R=\rho *\frac{l}{A}

R: resistansen af leder

p:materialets resistivitet

l:lederens længde

A:lederens tværsnitsareal


Svar #1
04. februar 2016 af Clarkey (Slettet)

PLEASE HJÆLP!! Det haster og har ingen anelse!!


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. februar 2016 af hesch (Slettet)

Jeg ved ikke om man kan "udlede" den?  Den er blot bygget på nogle ganske fornuftige antagelser.

Et materiales resistivitet, ρ, måles i princippet ved at lave en kubus af materialet med volumenet 1 m3. Resistiviteten kan så måles direkte som modstanden mellem to modstående flader i denne kubus.

Man antager så, at hvis man udskærer en bjælke af materialet, der har tværsnitsarealet 
0,1m × 0,1m = 0,01m2, så må resistansen i denne bjælke være 100 gange større end i kubussen, fordi leder-tværsnitsarealet er blevet 100 gange mindre. Således blive  Rbjælke = ρ / Abjælke.

På samme måde kan man yderligere udskære endnu 99 bjælker og sætte disse ialt 100 bjælker i serie. Derved bliver deres samlede modstand 100 gange større end for èn bjælke, og den totale resistans bliver derfor

Rtotal = 100 * ρ / Abjælke = ρ * l / A .

Bemærk at enheden for ρ er [ Ωm ].  Egentlig burde den være [ Ωm2/m ], men man forkorter brøken i enheden til [ Ωm ].


Skriv et svar til: Udled formel for resistans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.