Kemi

Enthalpi og temperaturændring

05. februar 2016 af iamjustadreamer (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Håber at der er nogen, som kan hjælpe mig med denne opgave, da jeg efter længere tids frustrationer, må indrømme at jeg er lidt fortabt. 
Man får følgende at vide; 

Ammoniumnitrat og calciumchlorid har fundet anvendelse i forbindelse med kolde (a) henholdsvis varme (b) omslag pga betydelige enthalpiændringer, når de pågældende forbindelser opløses i vand; 

NH4NO3(s) -> NH4^+(aq) + NO3^-(aq)           hvor deltaH^0 = +26 kj/mol
CaCl2(s) -> Ca^(2+)(aq)+2Cl^- (aq)                hvor deltaH^0 = -73 kj/mol. 

Opgaven= beregn temperaturændringen ved opløsning af nedenstående mængder i 1L vand, hvis varmefylde sættes til 4,18 J ml^-1 K^-1; 

a) 1 mol  NH4NO3(s)

b) 1 mol CaCl2(s)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Q = m*c*ΔT  <=>

ΔT = Q/(m*c)

Når 1 mol NH4NO3 bliver opløst, stiger dets entalpi med 26 kJ. Dvs. at vandet afgiver 26 kJ til NH4NO3.

ΔT = -26*103J/(1000ml * 4,18J/(ml*K)) = -6,2 K

 

Når 1 mol CaCl2 bliver opløst, stiger falder dets entalpi med 73 kJ. Dvs. at vandet modtager 73 kJ fra CaCl2.

ΔT = 73*103J/(1000ml * 4,18J/(ml*K)) = 17,5 K


Svar #2
05. februar 2016 af iamjustadreamer (Slettet)

Tusinde tak! Du har virkelig reddet min dag! 


Skriv et svar til: Enthalpi og temperaturændring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.