Kemi

Redoxreaktioner?

08. februar 2016 af Joe11111 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg er ved at skrive min rapport om fremstilling gf påvisning af halogener og der er et spørgsmål som lyder: "Afstem reaktionsskemaer for alle reaktioner, der sker i forsøget" 

Jeg forstår godt spørgsmålet og ved godt hvordan man afstemmer redoxreaktioner men er bare i tvivl om hvornår der egentlig sker en reaktion og hvilke stoffer der så skal skrives i reaktionsskemaet..

Forsøget bestod af to dele: 

Del 1
A.    I stinkskab overføres med en spatel nogle få korn fast diiod til et reagensglas. Herefter tilsættes ca. 1 ml ionbyttet vand og 1 ml heptan (rensebenzin). Sæt prop på. NU kan I tage reagensglasset ud af stinkskabet.
B.     Ryst, iagttag og notér jeres observationer. Den farve diiod har i heptanfasen er diiods egen farve.
C.     I stinkskabet overføres nu 1 ml mættet bromvand til et reagensglas og tilsæt herefter nogle få dråber KI-opløsning. Sæt prop på og ryst. Hvad sker der?
D.     Tilsæt nu 1 ml heptan (rensebenzin), prop til og ryst. Hvad sker der?

Del 2
A.    Lav et lille ”reagensglas” af engangspipetten ved at klippe bunden af den:
B.     Placér reagensglasset i midten af petriskålen.  I skal sikre Jer, at låget kan sættes på uden at det rører ved ”reagensglasset”. Hvis reagensglasset er i fare for at vælte, kan det evt. sættes fast med lidt tape.
C.    Placér 2 dråber af de vandige opløsninger af hhv. NaCl, NaBr og NaI i petriskålen som angivet på figuren nedenfor.

 
D.    Til reagensglasset sættes først 3 dråber Klorin, herefter 5 dråber 4 M HCl og låget placeres hurtigt på petriskålen.
E.    Observér og notér hvad der sker i reagensglasset samt ved dråberne i petriskålen. Er der gasudvikling, farveskift o.a.?

Nogle der kan hjælpe med hvilke reaktioner der skal opskrives? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2016 af Heptan

1C. Der dannes diiod. Diiod har mere lyst til at være diiod end dibrom har lyst til at være dibrom. Derfor sker der en redoxreaktion:

I-(aq) + Br2 (aq)   →   I2 (aq) + Br-(aq)       (ikke afstemt)

2D. Alle tre halider er til stede i reaktionsblandingen. Der tilsættes klorin (NaClO (aq)), og det er anionen ClO-(aq) der kan deltage i redoxreaktioner. I har nok observeret gasudvikling/farveskift o.a., som indikerer hvilker halogener der dannes.


Skriv et svar til: Redoxreaktioner?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.