Matematik

Analytisk plangeometri

08. februar 2016 af Stræbende - Niveau: C-niveau

Jeg har en opgave for om en travbane hvor jeg skal bruge analytisk plangeometri. Opgaven er at jeg skal finde cirklens ligning for den store cirkel. Jeg er fundet cirklens punkt som er (109,96 , -109,96). Hvordan finder jeg radius for den store cirkel?

http://imgur.com/fciUm7K


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2016 af StoreNord

De to centre er vinkelspidser i en retvinklet trekant med y-aksen som katede. Nåh nej, det er jo geometri.

Centrene ligger på en graf med funktionen           f(x)=-x

Den store cirkels x-værdi kan du tælle dig frem til, og indsætte i f(x).

"Jeg er fundet cirklens punkt som er (109,96 , -109,96) "                       hvad er det?


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. februar 2016 af StoreNord

I B står en tænkt radius vinkelret på tangenten. Radien har hældningen 20/30; så tangenten har hældningen -30/20.

Du kan lave en graf for tangenten og èn for den store cirkels tænkte radius;og så finde deres skæringspunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2016 af SuneChr

Find ligningen for tangenten for den lille cirkel.
Denne tangentligning er den samme for den store cirkel.
Bring ligningen på normalform og indsæt store cirkels centrums koordinater heri.
Da får man afstanden fra tangentens røringspunkt til centrum, som er radius i store cirkel.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2016 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2016 af SuneChr

Med # 3 følger

R=\frac{\left | 20\cdot \frac{311}{4}\sqrt{2}-30\cdot \frac{311}{4}\sqrt{2}-1300 \right |}{\sqrt{20^{2}+30^{2}}}\approx 66,5515...


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2016 af SuneChr

Hvis det for travsporten har nogen interesse, vil den øverste tangent berøre den store cirkel i

\left ( 20+\frac{4665}{52}\sqrt{2}\; ;30-\frac{1555}{26}\sqrt{2} \right )\approx \left ( 146,8712...\; ;-54,5808... \right )
Det skulle så, også i travsportens interesse, være let at beregne travbanens omkreds.


Skriv et svar til: Analytisk plangeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.