Matematik

Eksponentiel vækst

09. februar 2016 af SimoneDV - Niveau: A-niveau

Hejsa. Jeg sidder med denne her matematik opgave, og kan bare ikke komme videre. Derfor ville jeg lige høre, om der evt. kunne være en venlig sjæl herinde, som måske kunne hjælpe? :) 

Opgaven lyder som følgende: 

Når man arbejder i længere tid i støj, kan man få høreskader. Støj måles i enheden dB. Regnearket til højre angiver, hvor længe man maksimalt må arbejde i støj over en bestemt grænse. 

Den maksimale arbejdstid 'y' min. er givet ved sammenhængen: y = b *a^(x), når støjen er x dB over grænsen. 

a) Bestem tallene a og b. 
solve(system(120=b*11^(a),10=b*22^(a)),a,b) ? a=−3.58496 and b=649434.

b) Hvor længe må man arbejde i denne støj?

Jeg har fundet frem til a og b, men kan ikke finde ud af hvordan jeg beregner spørgsmål b?? 

Håber i kan hjælpe :) 

Mvh. Simone V. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2016 af mathon

              y=b\cdot a^x
                                                         x=st\o j-gr\ae nsev\ae rdi

a) Bestem tallene a og b. 
solve(system(120=b*11^(a),10=b*22^(a)),a,b) ? a=−3.58496 and b=649434.

er forkert beregnet, da du har beregnet en potenssammenhæng som bør være en eksponentiel sammenhæng.


Svar #2
09. februar 2016 af SimoneDV

Hvordan kan jeg så beregne a og b, hvis dette ikke er rigtigt?? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2016 af mathon

solve(system(120=b*a^11,10=b*a^22),a,b) 


Svar #4
09. februar 2016 af SimoneDV

Kan det så godt passe det nu giver: a=0.797797 and b=1440.??? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. februar 2016 af mathon

Ja


Svar #6
09. februar 2016 af SimoneDV

Okay, super :) Hvordan fandt jeg så frem til svaret b? Jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg beregner det? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. februar 2016 af mathon

b) Hvor længe må man arbejde i denne støj?

    Der refereres til en bestemt støj, som du ikke har oplyst.

    Beregningen er af tiden for støjens overskridelse af denne støjgrænse.


Svar #8
09. februar 2016 af SimoneDV

Okay, men hvordan regner jeg så det ud? :) Skal jeg finde frem til den nuværende x og y værdi eller? 


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.