Fysik

Tryk i dykkerklokke

13. februar 2016 af Myys (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. 

Jeg sidder med en fysik opgave som lyder følgende;

En dykkerklokke er cylinderformet med diameter 3 m og højde 2,5 og åbne ned til. Dykkerklokken nedsænkes på 15 m's vanddybde, hvorefter vandet presses ud af et luftovertryk.

Hvor stort er trykket i dykkerklokken???

Jeg ved at svaret skal give 2,46 atm... Men kan simpelthen ikke få det til at passe...

Nogen som kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2016 af mathon

       1\; atm\not\equiv 10{,}3323\; m\; H_2O

       15\; m\; H_2O\not\equiv \frac{15\; \; m}{10{,}3323\;\frac{m}{atm}} =1{,}45\; atm

Trykket i dykkerklokken på 15 m's dybde
er:
        p=p_0+\Delta p=(1\; atm)+(1{,}45\; atm)=2{,}45\; atm


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2016 af hesch (Slettet)

Du skal beregne vandsøjletrykket på 15 m dybde.

Forestil dig en vandsøjle med tværsnitsarealet = 1 m2, og en højde = 15 m.

Hvad er dennes masse, og hvad tyngdekraften på denne ?

Tryk = kraft / areal   [ N/m2 ].

Det tryk du skal beregne er trykket ved dykkerklokkens bund.  Ellers er alt vandet ikke presset ud.
( opgaven nævner ikke hvad der menes med 15 m dybde: Top eller bund ? ).


Svar #3
13. februar 2016 af Myys (Slettet)

#2

Du skal beregne vandsøjletrykket på 15 m dybde.

Forestil dig en vandsøjle med tværsnitsarealet = 1 m2, og en højde = 15 m.

Hvad er dennes masse, og hvad tyngdekraften på denne ?

Tryk = kraft / areal   [ N/m2 ].

Det tryk du skal beregne er trykket ved dykkerklokkens bund.  Ellers er alt vandet ikke presset ud.
( opgaven nævner ikke hvad der menes med 15 m dybde: Top eller bund ? ).

Jeg er vidst ikke helt med... Fysik er ikke lige mit bedste fag..


Svar #4
13. februar 2016 af Myys (Slettet)

#1

       1\; atm\not\equiv 10{,}3323\; m\; H_2O

       15\; m\; H_2O\not\equiv \frac{15\; \; m}{10{,}3323\;\frac{m}{atm}} =1{,}45\; atm

Trykket i dykkerklokken på 15 m's dybde
er:
        p=p_0+\Delta p=(1\; atm)+(1{,}45\; atm)=2{,}45\; atm

Hvor får du tallene fra????


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2016 af hesch (Slettet)

Nævnte vandsøjle har et volumen = 1m2 * 15m = 15m3.

Vands massefylde ≈ 1000 kg/m3, så vandsøjlens masse = 15000 kg.

Tyngdekraften = m * g = 15000kg * 9,82 m/s2 = 147300 kgm/s2 = 147300 N

Tryk = kraft/areal = 147300 N/m2 = 147300 Pa.

1 atm = 101325 Pa       ( opslag )

147300 Pa = ( 147300 Pa ) / ( 101325 Pa/atm ) = 1,454 atm

Dette tryk er et differenstryk mellem trykket ved vandoverfladen og vandbunden.  Derfor skal du addere trykket ved overfladen ( 1 atm ) til differenstrykket for at finde det totale tryk ved bunden.

Altså: Trykbund = 1,454 + 1 atm = 2,454 atm.


Svar #6
13. februar 2016 af Myys (Slettet)

#5

Nævnte vandsøjle har et volumen = 1m2 * 15m = 15m3.

Vands massefylde ≈ 1000 kg/m3, så vandsøjlens masse = 15000 kg.

Tyngdekraften = m * g = 15000kg * 9,82 m/s2 = 147300 kgm/s2 = 147300 N

Tryk = kraft/areal = 147300 N/m2 = 147300 Pa.

1 atm = 101325 Pa       ( opslag )

147300 Pa = ( 147300 Pa ) / ( 101325 Pa/atm ) = 1,454 atm

Dette tryk er et differenstryk mellem trykket ved vandoverfladen og vandbunden.  Derfor skal du addere trykket ved overfladen ( 1 atm ) til differenstrykket for at finde trykket ved bunden.

Altså: Trykbund = 1,454 + 1 atm = 2,545 atm.

Okay, tusind tak :)


Svar #7
14. februar 2016 af Myys (Slettet)

Dykkerklokken er helt åben forneden og fremstillet af jern i ensartet godstykkelse. Hvad er den mindste godstykkelse???


Skriv et svar til: Tryk i dykkerklokke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.