Fysik

Snorkraft og kraften

14. februar 2016 af VI1000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg skal beregne størrelsen af snorkrafte og kraften fra føringen på partiklen.

Er meget i tvivl når snorkraften bliver påvirket af en fjeder.

Jeg har vedhæftet et image, håber der er en der kan hjælpe lidt.

Jeg er indtil videre nået frem til følgende: ΣFx=0 => (m/2) · g - t · cos(Θ).

På forhånd tak.

Vedhæftet fil: opgave.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2016 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. februar 2016 af Soeffi

#0 Du har vel ikke facit?

Svar #3
14. februar 2016 af VI1000 (Slettet)

Nej, har ikke facit. Det er en afl.


Svar #4
14. februar 2016 af VI1000 (Slettet)

Har fundet svar. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. februar 2016 af Soeffi

#0 Svar på a) er at FS = FF/(1+sin(θ)).

Som det fremgår af tegningen er FF = FS + FS·cos(90-θ) = FS·(1 + sin(θ))

Vedhæftet fil:Untitled.png

Svar #6
14. februar 2016 af VI1000 (Slettet)

Super, tusind tak for hjælpen.

Det ser godt :-)


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. februar 2016 af hesch (Slettet)

a)  Fjederkraften, Ffjeder ,  er jo ΔL * k.

Hvad angår snorkraften ville jeg benytte gættemetoden:  Man gætter Fsnor1 til at være fx 1 N.
Herefter beregner man trækkraften i partiklen, Fpartikel = ( 1 + sin θ ) * 1 N.

Lad os nu sige at Fpartikel beregnes til 1,5 * Ffjeder , så må den rigtige snorkraft jo være

Fsnor2 = Fsnor1 / 1,5 = 0,667N

for Fpartikel er ligefrem proportional med Fsnor .


Svar #8
14. februar 2016 af VI1000 (Slettet)

Jeg havde lavet:

ΣFx=0 
T·cos(Θ) + T·cos(Θ) = k

Men kan forstå det så ikke er rigtig :(

Men har desværre lige afleveret...

Men tusind tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. februar 2016 af Soeffi

#8

Der må gælde, at når θ = 90º, så er snorkraften = halvdelen af fjederkraften, idet snoren er fastgjort i væggen i to punkter, der begge trækker lige meget og modsat fjederen.


Svar #10
14. februar 2016 af VI1000 (Slettet)

Ja, jeg har lavet θ = 50º, så der er fejl...


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. februar 2016 af Soeffi

#9

θ = 50º, man lav det tankeeksperiment at θ = 90º. Her skal intuitivt gælde at snorkraft = 1/2 fjederkraft. Passer din formel med det?


Svar #12
14. februar 2016 af VI1000 (Slettet)

Ja, har lavet 1/2 fjederkraften:

Har brugt T·cos(Θ) + T·cos(Θ) = k

Altså: T·cos(50) + T·cos(50) = 2,9.

Men jeg må vente til jeg får afl. tilbage, har desværre sendt den...


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. februar 2016 af Soeffi

#12

Hvis du indsætte θ = 90º i din formel får du: 

k (Ffjeder?) = 2·T·cos(90º) = 0. Dette kan ikke være rigtigt.


Skriv et svar til: Snorkraft og kraften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.