Fysik

Lyd Bølger

28. februar 2016 af Anonyminized (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Beregn frekvenserne af de tre første partialtoner i et halvåbent rør med effektiv længde på 66.0 cm. Hvad bliver frekvensen af de tre første partialtoner, i et åbent rør med samme effektive længde?

På et kirkeorgel er frekvensen af den dybeste tone 16.35 Hz. Hvad er den effektive længde af orgelpiben, når denne er en kvartbølgeresonator ?

Hvilke formler kan jeg bruge til at regne disse opagver?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2016 af mathon

Når partialnummeret er n, er frekvensen f_n=(2n+1)\cdot f_o

hvor f_0= f_0=\frac{v}{4L}  hvor 0 er grundtonens nummer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2016 af Eksperimentalfysikeren

I den halvåbne orgelpibe har de stående bølger knude i den lukkede ende og bug lige udenfor den åbne ende. Dette kan lade sig gøre for bølger, der har bølgelængder λn, der opfylder L = ½λ(2n-1), hvor n er partialtonenummeret (Grundtonen er 1. partialtone. 1. overtone er 2. partialtone).

Du kan bruge formlen til at finde et udtryk for bølgelængderne. Frekvenserne kan du så finde et udtryk for ud fra:

v = λn* fn.

I det sidste spørgsmål skal du regne den modsatte vej.


Skriv et svar til: Lyd Bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.