Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Nøgletal

09. april 2016 af kgsklo - Niveau: A-niveau
Hej alle
Kan en lav likvidetsgrad og soliditetsgrad nogensinde være positivt, hvis eksempelvis nogle af de andre (afkastningsgrad) stiger?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2016 af Stats

En likviditetsgrad på over 100 er positivt, den skal gerne være aå høj spm overhovedet muligt. Soliditetsgraden skal gerne være mellem 30-40 får at være tilfredsstillende
- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2016 af Stats

Likviditetsgraden
Likviditetsgrad = omsætningsaktiver·100 / kortfristet gæld.

Kortfristet gæld som regel indfries efter ét år.
Omsætningsaktiver er aktiver som virksomheden forventer at få solgt inden for ét år.

Det er dette ene år der er vigtigt!

                                   Lån mio.kr. 10 og afdrages over 10 år med 7% i rente
|------------||------------||------------||------------||------------||------------||------------||------------||------------||------------|
0              1               2               3               4               5               6               7               8               9           10

|------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------||------------|
                                             langfristet                                                                                               kort-
                                                                                                                                                           fristet.

Altså et langfristet gældsforpligtigelser vil på et tidspunkt blive til kortfristet gældsforpligtigelser.

Nogen andre kortfristet gældsforpligtigelser:
• Til leverandøre
• MOMS
• Kassekredit

Det er dette ene år, hvor gælden skal tilbagebetales som gør det så uhyre vigtigt at virksomheden har omsætningsaktiver der er nok til at kunne dække de kortfristede gældsforpligtelser.

Derfor skal følgende gælde for en sund virksomhed:
Likviditetsgrad > 100

Soliditetsgraden:
Egenkapital*100 / aktiver

Lad os folde egenkapitalen ud:
Aktie-/anpartskapital.
Overført overskud

Aktiver kan deles op i anlægsaktiver og omsætningsaktiver. Dvs. at de anlæg du har til rådighed til produktion af dine omsætningsaktiver, så skal egenkapitalen kunne dække en del af det.

Lad os antage at egenkapitalen kunne dække både anlægsaktiver og omsætningsaktiver. Dvs at du ville have en soliditetsgrad på 100%. Dette er ikke sundt, da dette giver et indtryk af, at virksomheden ikke tør at investere og forny sig. Altså, virksomheden står stille.
Hvis virksomheden havde 0 kr i egenkapitalen, så ville soliditetsgraden være 0. Samtidig så ville virksomheden blive presset ud i at skulle låne.

Derfor vil en god soliditetsgrad ligge mellem 30-40 %.

Nu spørger du, om en lav soliditetsgrad og likviditetsgrad ville være positivt for afkastningsgraden.

Soliditetsgrad = Egenkapital*100 / aktiver
Likviditetsgrad = omsætningsaktiver·100 / kortfristet gæld.
Afkastningsgrad = primær drift / aktiver.

Svaret er enkelt. Man kan ikke svare på spørgsmålet, da du ikke kan forudsige primær drift.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Nøgletal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.