Kemi

Udlede formlen for idealgasligningen.

27. april 2016 af Superdu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen!

Jeg skal udelede formlen for en idealgasligning. Jeg skal tage udgangspunk i en indespærret gas med en bevægelig stempel

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2016 af mathon

Tag udgangspunkt
 i:
                Trykket af en ideal gas, der er indespærret i en lukket beholder med gnidningsfrit bevægeligt stempel
                 i en fastholdt position, så rumfanget er konstant, er proportionalt med den absolutte temperatur:

                                p_t=\frac{p_0}{273{,}15\; K}\cdot T

og
                Ved konstant temperatur er T er trykket omvendt proportionalt med rumfanget
dvs
                                p\cdot V=p_0\cdot V_0   (Boyle-Mariottes Lov)

samt
                Da trykket af en blanding af ideale gasser er lig med summen af trykkene af de enkelte gasser, dersom de alene var tilstede i beholderen, er det nærliggende at antage, at hvert molekyle i middel giver et bidrag \Delta p til trykket uafhængigt af de andre molekylers tilstedeværelse, hvor da

                                \frac{\Delta p\cdot V}{T}=k
er en karakteristisk konstant for molekylet og hvor summen af de enkelte molekylers bidrag er lig med det samlede tryk.

Det viser sig endda, at man kommer til resultater, der stemmer overens med erfaringerne om ideale gasser, når man yderligere antager, at konstanten k er den samme for alle molekyler.


 
                
         


Skriv et svar til: Udlede formlen for idealgasligningen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.