Fysik

Fysik, stående bølger

29. april 2016 af stxo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har lige et spørgsmål angående stående bølger på snor. 

Afhænger udbredelseshastigheden af antallet af buge, snorens længe eller loddets masse?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2016 af mathon

Der gælder
                             v=\sqrt{\frac{F_{snor}}{m_L}}=\sqrt{\frac{F_{snor}}{m_{snor}}}\cdot \sqrt{L_{snor}}

dvs
                             v\varpropto\sqrt{L_{snor}}


Svar #2
30. april 2016 af stxo (Slettet)

Kan v ikke afhænge af loddets masse?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2016 af mathon

og når snorkraften F_{snor}=m_{lod}\cdot g varieres


                            v=\sqrt{\frac{m_{lod}\cdot g}{m_L}}=\sqrt{\frac{g}{m_L}}\cdot \sqrt{m_{lod}}

                            v\varpropto \sqrt{m_{lod}}

                           


Svar #4
30. april 2016 af stxo (Slettet)

Undskyld jeg er ikke helt med. Vil det altså så sige at det både er snorens længe og loddets masse der afhænger af v? :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2016 af mathon

korrektion:
                            v=\sqrt{\frac{F_{snor}}{\mu }}=\sqrt{\frac{g\cdot m}{\mu }}=\sqrt{\frac{g}{\mu} }\cdot \sqrt{m}

                            v\varpropto\sqrt{m}


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2016 af Eksperimentalfysikeren

Bølgehastigheden afhænger af snorspændingen. Hvis trækket i snoren er tilvejebragt ved, at snoren går over et hjul og er fastgjort til et lod, er det tyngdekraften på loddet, der er snorspændingen, så bølgehastigheden afhænger af loddets væget og dermed af dets masse.

Bølgehastigheden afhænger ikke af snorens længde.


Skriv et svar til: Fysik, stående bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.