Samfundsfag

Indekstal og procent

04. maj 2016 af mujjja (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg tænkte om man kunne regne talene om til procent? Eller om man kan gøre noget andet ud af ?

Tabel 2. Udviklingen i boligpriser. 2005-2014 (1. kvartal). Prisen pr. kvadratmeter. Indeks (2005 = 100). Region 2005 2007 2009 2011 2013 2014

Huse Nordjylland 100 130 130 133 132 132

Midtjylland 100 137 130 131 124 123

Syddanmark 100 131 131 128 117 117

Hovedstaden 100 144 103 116 109 114

Sjælland 100 141 114 107 96 94 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2016 af BadBoyBard (Slettet)

#0: Det kommer an på, hvordan opgaveformulering lyder. Kan du copy-paste den?

Kan du huske denne formel? 

CPI=(\frac{P_t-P_B}{P_B})\cdot 100

Hvor CPI så er stigningen i procent, Pt er prisen i et givet år, og PB er prisen i dit basis år, som her er 2005, da (100 = 2015). Som eksempel, er prisen fra 2005 til 2006 derved:

CPI=(\frac{130-100}{100})\cdot 100=30

Altså kan du se, at prisen fra dit basis år i 2005 til 2006 har ændret sig med 30% for "Huse Nordjylland". Envidre kunne du også sige, at prisen fra 2005 til 2014 har gennemsnitligt ændret sig med index tallet 132, hvilket svarer til (132 - 100 = 32%) over tidsintervallet 2005 til 2014.

Fremmer mit eksempel din forståelse lidt bedre?

MH,

Bard


Svar #2
04. maj 2016 af mujjja (Slettet)

Jo !! Tak skal du have

Jeg har faktisk opgaveformuleringen her. Diskuter hvorvidt medlemskabet af EU er en fordel eller ulempe for den økonomiske udvikling i Danmark.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2016 af BadBoyBard (Slettet)

#2: Det er ikke meget man kan konkludere på baggrund af blot disse oplysninger. Du burde se på tidsserierne i DKs BNP, BNP per hoved, udviklingen i medianindkomst, arbejdsløshedsraten, o.s.v., for at styrke dine argumenter. 

Men hvis du absolut kun skal sige noget på baggrund af boligmarkedpriserne gælder det, at hvis huspriserne stiger, så er det et synonym for, at det går godt i økonomien, da folk har penge i lommerne til at købe ting, heriblandt hus og bolig. Så i dit tilfælde vil svaret være: "ja, det faktum at boligpriserne er steget er associeret med, at folk flytter til Danmark, måske grundet en stærk økonomi, der giver folk en stigende real indkomst, og tilflytningen til Danmark gør derved, at huspriserne er steget".

Sig endelig til, hvis der skulle være mere jeg kan hjælpe med.

Bard


Skriv et svar til: Indekstal og procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.