Fysik

Bestem stof ud fra dets spektrum

06. maj 2016 af Bob1234567891 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg forstår virkelig ikke, hvordan man kan bestemme, hvilke grundstoffer en stjerne fx. er opbygget af, ved at kigge på dens spektrum? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. maj 2016 af peter lind

Forskellige stoffer udsender lysbølger med forskellige frekvenser. Ved at se på en stjernes spektrum, kan man se hvilken bølgelængder der kommer og deraf aflæse, hvilken stoffer, der indgår


Svar #2
07. maj 2016 af Bob1234567891 (Slettet)

Men hvordan aflæser du, hvilker stoffer der indgår i spektret?


Svar #3
07. maj 2016 af Bob1234567891 (Slettet)

Kan et grundstof fx. godt have flere bølgelængder og dermed udsende flere forskellige farver? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. maj 2016 af Eksperimentalfysikeren

Hvert stof har et karakteristisk spektrum. Enkeltatomer har liniespektre, mens molekyler har linie- og båndspektre. Hvis man har fotograferet spektrene i samme skala, kan man lægge filmen med spektret for et stof op ved siden af stjernespektret og direkte se, om stoffets spektrum optræder i stjernespektret. Nu til dags vil man benytte numeriske metoder. Når man har en tabel over hele stjernens spektrum, kan man regne sig frem til hvilke spektre, der er representeret i stjernens spektrum.

Der er tre ting, der kan besværliggøre det. Den en ting er, at stjernespektrene er normalt absorptionsspektre. F.eks. findes der nogle mørke linier i solens ellers kontinuerte spektrum. Det er fordi lysets dannes ved varmestråling, men passerer så områder, hvor stoffer absorberer noget af lyset. Er af disse stoffer er helium, der har fået sit navn, fordi man først observerede det ved dets absorptionslinier i solspektret.

En anden ting er, at nogle af linierne ikke stammer fra stjernen selv, men fra f.eks. jordens atmosfære. I solspektret findes to tætliggende linier i det gule område. De stammer fra absorption i natrium i jordens atmosfære.

For det tredie vil Dopplereffekten bevirke, at stjerne, der bevæger sig hen imod eller bort fra jorden, vil have et forskudt spektrum.


Skriv et svar til: Bestem stof ud fra dets spektrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.