Kemi

Journal

07. maj 2016 af bonnielarsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej har lidt problemer med nogle spørgsmål i min journal, vi skal blandt andet svarer på spørgsmålet:

1)

Hvad har fældningsreaktionen med substitutionsreaktionen at gøre (her snakkes der om reaktionen mellem Br2 og heptan)

2)

Forklar hvad pH faldet har med substitutionsreaktionen at gøre?

HBr+H2O -->Br- + H3O+

3)

Hvorfor forsvinder den gule farve hurtigt? opskriv og afstem den reaktionen der foregår, samt navngiv alle stofferne. Hvilken reaktionstype er der tale om? (her er det en reaktion mellem Br2 og hex-1-en)

4)

forklar hvorfor der dannes hexan-2-ol (her er det en reaktion mellem Br2 og hex-1-en)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2016 af ChemistryIsKey

1) Har du flere informationer? Hvilken fældningsreaktion er der tale om, og i hvilken kontekst?

2) Du kan se ved reaktionen, at du danner oxoniumioner (H3O+). Disse ioner er direkte bestemmende pH-værdien af din opløsning, hvis du husker formlen for pH:        pH = -log[H3O+]. Når koncentrationen stiger, siger formlen, at pH vil falde tilsvarende (Opløsningen bliver mere sur).

3) Kan du huske noget om additionsreaktioner mellem en alken og halogener?

4) Du har formentlig brugt vand til nogle dele af forsøget som opløsningsmiddel. Vand kan ligesom halogener medvirke i additionsreaktioner, så igen skal du kigge på denne reaktionstype, bare med en anden reaktant (vand i stedet for dibrom).

:)


Svar #2
08. maj 2016 af bonnielarsen (Slettet)

1)

Fældningsreaktionen er HBr+AgNO3 -->AgBr + HNO3

2)

Har rimelig godt styr på pH og alt det men forstår ikke helt hvad det har med substition at gøre

3)

Altså additionsreaktioner er at der lægges noget til et organisk stof under sprænging af den ene af bindingerne i en dobbelt eller tripelbinding men vi er ikke undervist i halogener 

4)

Ja der er der er brugt bromvand, så er det fordi du har H2O+Br2 + C6H12 --> H2Br2 + C6H11OH?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2016 af ChemistryIsKey

1) Det er lidt svært at gætte på hvad du leder efter. Men formentlig handler det om, at der udskiftes ét hydrogenatom med ét bromatom i heptan fra Br2. Det andet bromatom fra dibrom vil enten reagere med det H der blev udskiftet fra heptan og danne HBr (en ret stærk syre) eller reagere med de sølv(I)-ioner du tilføjer til opløsningen i form af sølvnitrat. AgBr er et tungtopløseligt, bleggult bundfald, og du har påvist, at der er bromidioner i opløsningen.

2) Som sagt ovenfor, så kan bromidionen reagere med det substituerede H fra heptan, for at danne den stærke syre HBr. HBr kan afgive sin proton (sit H) til vand, hvorved koncentrationen af H3O+ stiger, og pH derved falder.

3) Lige præcis. Nå, halogenaddition plejer ellers at være et af de første emner man lærer i additionsreaktioner. Den gule farve stammer fra dibrom, altså Br2. Dog adderes dibrom hurtigt til dobbeltbindinger, så der kommer et bromatom på hvert carbon i dobbeltbindingen under "sprængningen" af denne. Således er de to bromatomer altså ikke længere bundet sammen, og den karakteristiske farve forsvinder.

4) Altså det handler om, at det er vand frem for dibrom, som adderes til dobbeltbindingen. Din reaktion er ikke helt rigtig, for dibrom deltager slet ikke i reaktionen;

     C6H12  +  H2O  -->  C6H13OH

Altså; Der adderes ét H fra vand til det ene carbon i dobbeltbindingen, og en OH gruppe til det andet carbon under "sprængningen" af dobbeltbindingen :)


Skriv et svar til: Journal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.