Fysik

Resonans i en flaske

27. maj 2016 af Mm98 - Niveau: B-niveau

Er der nogen, der kan forklarer mig med egne ord, hvad en grundtone er?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2016 af Sfeldt (Slettet)

hvis du puster hen over en flaske vil der faktisk være en sammensatning af rigtig mange frekvenser. Den tone du hører er grundtonen, det er den tone der er tydeligst. Grundtonen er den første resonansfrekvens og i en flaske vil det være den tone der fylder en kvart bølgelængde i flasken. 

Så det er den tone du hører tydeligst. Alle andre toner du måtte høre er overtoner og tilsammen danner de noget der kaldes for klangfarven, men stadigvæk, det er grundtonen der er tydeligst og mest kraftigt.  


Svar #2
27. maj 2016 af Mm98

Er grundtonen ikke den laveste frekvens, som forekommer i en lydsvingning?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2016 af mathon

Jo


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. maj 2016 af mathon

     Grundtone
                            f_1=\frac{v}{4L}        

                            f_2=3\cdot \frac{v}{4L}=3f_1   

                            f_3=5f_1
     …
                            f_n=(2n-1)\cdot f_1
 


Svar #6
27. maj 2016 af Mm98

Mange tak, men hvordan kan man forklarer denne formel til nogle andre? Sådan så de kan forstå det bedre? :)


Svar #7
27. maj 2016 af Mm98

Jeg har selv virkelig svært ved at forklarer disse formler..


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. maj 2016 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2016 af Eksperimentalfysikeren

#1

Grundtonen behøver ikke, at være den kraftigste, men det er den dybeste tone, der kan forekomme.

Luften i flasken kan svinge på forskellige måder, der er bestemt af flaskens form og måden, der blæses på. Svingningerne kan betragtes som sammensat af et antal såkaldte egensvingninger, hvor der til hver egensvingning hører en ren tone, dvs. en tone, der kan beskrives med en enkelt sinusfunktion: A*sin(2π*f*t).

Sammensætningen af blandingen af rene toner afhænger af blæseteknikken. Blæses dersvagt, vil det normalt være grundtonen, der dominerer, men blæses der hårdt og i den rigtige retning, vil én af de andre rene toner, en overtone, dominerer. Teknikken benyttes på en del musikinstrumenter inklusiv den memeskelige stemme, hvor man ved overblæsningsteknik kan opnå toner, der ligger højere end grundtonen.

For nogle udformninger af instrumenter vil overtonernes frekvenser være multipla af grundtonefrekvensen. Det gælder strengeinstrumenterne og cylindriske orgelpiber. Overtonerne og grundtonen kaldes da harmonsike af grundtonen. Andre instrumenter som trommer har et helt andet mønster af overtoner, der ikke er harmoniske af grundtonen. Jeg vil tro, at flasken hører til blandt disse.


Skriv et svar til: Resonans i en flaske

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.