Kemi

pH

31. maj 2016 af sarah0010 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der fremstilles en vandig opløsning af phosphorsyre med koncentrationen 0,045 M. 

- Beregn pH i phosphorsyreopløsningen ved 25 grader C, idet phosphorsyre kan opfattes som en monohydron syre.

Jeg har udregnet [H_3O^+] ved brug af formlen: K_s=x^2/(c_s-x). Herefter har jeg udregnet pH ved brug af formlen: 

pH=-log(x)

Skal jeg bruge informationen om monohydron syre til noget i denne opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. maj 2016 af mathon

…phosphorsyre beregnet som monohydron syre er middelstærk med pK_{s1}=2{,}12
       


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. maj 2016 af mathon

dvs
                                    \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{0{,}045-\left [ H_3O^+ \right ]}=10^{-2{,}12}\; \; \; \; \; \; \; \; 0<\left [ H_3O^+ \right ]<0{,}045


Svar #3
31. maj 2016 af sarah0010 (Slettet)

Er alle monohydrone syrer så middelstærke?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2016 af mathon

Nej bestemt ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. maj 2016 af mathon

styrkeopdeling
                           stærk syre          pK_s<-1{,74}
                           stærk base         pK_b<-1{,74}

                           middelstærk syre          -1{,}74<pK_s<4
                           middelstærk base         -1{,}74<pK_b<4

                           svag syre           4<pK_s<10      
                           svag base          4<pK_b<10

                           meget svag syre           10<pK_s<15{,}7      
                           meget svag base          10<pK_b<15{,}7

                           yderst svag syre           pK_s>15{,}7      
                           yderst svag base          pK_b>15{,}7


Svar #6
31. maj 2016 af sarah0010 (Slettet)

Men hvorfor er det så relevant, at jeg her får at vide, at den er monohydron? 

Jeg bruger jo pKs-værdien for H_3PO_4. Den er da ikke monohydron.


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2016 af umolich

Det betyder blot at du ikke skal regne på den mængde syre der bliver dannet ved at H2PO4 (beklager formattering) reagerer videre til HPO4 osv.

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2016 af mathon

I koncentrationen 0,045 M er {H_2PO_4}^- 0,2 % dissocieret, hvorfor dens indflydelse på \left [ H_3O^+ \right ] ikke er nævneværdig.


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.