Biologi

Gensplejsning

19. juni 2016 af annsofie20 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Er er nogen der kan fortælle mig fordele og ulemper ved gensplejsning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2016 af Sidsteeksamen (Slettet)

Altså, når man gensplejser en bakterie eller plante, så ønsker man jo, at den får en ny egenskab. Som regel gør man  dette for at producere noget stof. Fx gensplejserede man nogle baktierier ind i nogle planter, så de kunne producere carminsyre, der normalt blev ekstrareret fra lus, mener jeg. Der kan du vel selv det er en fordel fordi det er mere nemmere i længden.

Den største ulempe er som regel altid det etiske. Kan man virkelig tillade sig at lege "Gud"? Et andet aspekt er nu, hvis nu denne gensplsejede plante kom ud i naturen, kunne den naturlige biodiversitet jo ændres.

Det kunne være nogle af fordelene og ulemperne.


Svar #2
19. juni 2016 af annsofie20 (Slettet)

Tak for svaret :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2016 af Ramming (Slettet)

Uhh dem er der en del af. fordele er blandt andet forskning i humane sygdomme, ville være meget sværere uden GMO. Desuden er der en række fordele med henblik på afgrøder, hvis man ikke er så GMO forskrækket. 

Fordelene ved GMO og humane sygdomme er at man kan splejse gener ind i andre organismer og undersøge mekanismerne bag en bestemt sygdom. 
Fordelene ved GMO og afgrøder er at man kan gøre den bestandige imod sprøjtegifte, insekter eller andre skadevoldere.
Ulemperne er disse at GMO planter, bakterier mm. er at de kan videregive deres gener til andre fritlevende arter, hvis man ikke tager forholdsregler. Eks. Planter danner pollen og kan derved videregive generne til andre beslægtede planter. Hvis man ikke vil have at det sker må man lave en Knockout af de gener der giver reproduktion. Dog betyder det for mange planter at de ikke kan formeres, medmindre de kan formeres ved stiklinger o.l. Der er et fransk firma, der sælger GMO afgrøder til ulande, men de kan kun sætte "frugt/korn" en gang og de "frø" er ikke spiringdygtige. Forestil dig at planterne her får en "gain of function" mutation og kan danne pollen igen. Så risikerer vi at der sker en overførelse af de modifiserede gener til andre normale afgrøder. Det kan du nok se er problematisk, da vi således kan udrydde normale, velfungerende afgrøder i løbet af få generationer.
Ligeledes er det problematisk at modificerede microorganismer kommer ud i naturen, da de udveksler gener via horizontal gene transfer. 


Svar #4
19. juni 2016 af annsofie20 (Slettet)

Tusind tak for det gode svar :)

Skriv et svar til: Gensplejsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.