Kemi

Hvad bliver pH efter blanding af NaOH og HCl

13. juli 2016 af mettekbh (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej!

Jeg er lidt rusten i pH-udregninger.

Jeg har problemer med at finde svar på følgende....

Hvis jeg hælder 2 L NaOH (som indeholder 48 mg/L) i 0,2 L HCL med concentrationen 0,1 M, hvad ender pH så med at være? 

På forhånd tak :) 
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. juli 2016 af mathon

NaOH:
                 \frac{48\; mg}{L}=\frac{0{,}096\; g}{2\; L}

                 0{,}096\; g NaOH\not\equiv \frac{0{,}096\; g}{40{,}00\; \tfrac{g}{mol}}=0{,}0024\; mol\; NaOH=0{,}0024\; mol\; OH^-
da NaOH er letopløselig i vand.

HCl:
                 n(HCl)=\left ( 0{,}2\; L \right )\cdot \left ( 0{,}1\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}02\; mol\; HCl=0{,}02\; mol\; H_3O^+
da HCl er letopløselig i vand.

Efter neutralisationen er 
overskuddet af H3O+:
                                          n(H_3O^+)=\left (0{,}02-0{,}0024 \right )mol=0{,}0176\; mol

Blandingskoncentrationen
af H3O+:
                                          [H_3O^+]=\tfrac{0{,}0176\; mol}{2{,}2\; L}=0{,}008\; M

                                          pH_{bl}=-\log(0{,}008)=2{,}1


                                    


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. juli 2016 af mathon

korrektion:
                     0{,}02\; mol\; HCl\not\equiv 0{,}02\; mol\; H_3O^+


Svar #3
13. juli 2016 af mettekbh (Slettet)

Det er fantastisk! Stor stor hjælp! Jeg takker mange gange!


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. august 2016 af mathon

selvfølgelig:
                     0{,}02\; mol\; HCl\equiv 0{,}02\; mol\; H_3O^+


Skriv et svar til: Hvad bliver pH efter blanding af NaOH og HCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.