Kemi

stofmængde?

16. juli 2016 af Manu0407 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!
jeg har fået stillet følgende spørgsmål: forklar, hvordan man i praksis kan lave en 500 ml 0,150 m opløsning for MgCl2 ud fra det rene stof. 

Jeg kan simpelthen ikke få det til at give mening, og jeg er meget forvirret lige nu... 
Jeg kender formlen c=n/v, men jeg kan ikke rigtig forstå, hvordan jeg skal gribe det hele an.. Kan noget hjælpe på meget pædagogisk vis? :) er 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juli 2016 af mathon

MgCl_2\! \! :
                    0{,}150\; M=\frac{0{,}150\; mol}{1000\; mL}=\frac{0{,}075\; mol}{500\; mL}

                    1\; mol\equiv 95{,}23\; g

                    0{,}075\; mol\equiv 0{,}075\cdot\left ( 95{,}23\; g \right )=7{,}1423\; g

En 500 mL målekolbe tilsættes lidt demi vand. 7,1423 g vandfrit MagCl2 afvejes og hældes under omrøring i kolbens vand. Der efterfyldes  - stadig under omrøring - demivand op til mærket.


Svar #2
16. juli 2016 af Manu0407 (Slettet)

Aha.... Tak! :) jeg tror jeg er med! men hvordan får du 1 mol=95,23 g? Er 1 mol altid 95,23 g? 

Kunne man have brugt formlem m=M*n til noget ?  (Vi har lige lært at man kan bruge de to formler sammen nemlig...) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juli 2016 af mathon

1 mol er en stofspecifik masse.

Du finder molekylets atommasser i det periodiske system.

For MgCl2
                                M(Mg) + 2 · M(Cl)

                                24,305 + 2 · 35,453 = 95,211 

et opslag gav mig dog
                                          95,23 g/mol


Svar #4
16. juli 2016 af Manu0407 (Slettet)

Ej, undskyld! Jeg er helt med nu! 

V= 0,5 L,    c= 0,150 m/L

n= c*v = 0,5L * 0,150m/L = 0,075 mol

herefter kan massen, m så beregnes med formlen m= n*M. 
Molarmassen beregnede jeg til 95,21 g/mol. 
hvoraf vi så får massen ved at sige 95,21 g/mol * stofmængden 0,075 mol
= 7,14075 g

Er dette korrekt? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juli 2016 af mathon

                           JA!


Skriv et svar til: stofmængde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.