Fysik

kinetisk energi

30. august 2016 af mkdmkmdked (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej har denne opgave jeg er helt blank med, skal bruge hjælp, fordi kan det ikke selv

Når man tidligere skulle måle hastigheden af en geværkugle, så skød man kuglen ind i en træklods, som hang i snore ned fra loftet. Kuglen satte sig fast inde i klodsen, og klodsen svingede op i en cirkelbue. Vi ser her på en kugle med masse 15 g, en træklods som vejer 678 g og som svinger 168 cm op over starthøjden.

Beregn den samlede kinetiske energi af kugle og træklods, lige efter at kuglen har ramt klodsen.

Forklar, hvorfor denne energi ikke er den samme som den kinetiske energi af kuglen, lige før den ramte klodsen.

Hvilken type stød er der tale om?

Find kuglens hastighed, lige før den rammer klodsen


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2016 af peter lind

Brug energibevarelse. samlede kinetisk energi = samlede potentiel energi når klods og kugle når højst op

Der går energi tabt til varme og brydning af kemiske bindninger, når kuglen rammer klodsen

fuldstændig uelastisk stød

brug impulsbevarelse


Svar #2
30. august 2016 af mkdmkmdked (Slettet)

Brug energibevarelse? Hvordan regner jeg det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. august 2016 af mathon

   Energibevarelse men energien skifter form:

                   E_{kin}=\Delta E_{pot}

                    \frac{1}{2}\cdot m_{kugle}\cdot v^2=\left ( m_{kugle}+m_{klods} \right )\cdot g\cdot \Delta h

                    v=\sqrt{\left ( 1+\frac{m_{klods}}{m_{kugle}} \right )\cdot 2\cdot g\cdot \Delta h}


                   v=\sqrt{\left ( 1+\frac{678}{15} \right )\cdot 2\cdot \left ( 9{,}82\; \tfrac{N}{kg} \right )\cdot (0{,}168\; m)}    


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. august 2016 af mathon

korrektion:

                v=\sqrt{\left ( 1+\frac{678}{15} \right )\cdot 2\cdot \left ( 9{,}82\; \tfrac{N}{kg} \right )\cdot (1{,}68\; m)}


Skriv et svar til: kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.