Biologi

Fysiologi / Respiration; Eskretion af O2

22. september 2016 af Flade (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg kunne godt bruge hjælp til denne opgave som skal være beregnet i morgen.

Tror måske at jeg har beregnet #1) Men ser det forkert ud må man gerne lige give et nap med.

Men ellers er problemet i #2); jeg har en størelse der hedder Alveolær PO2, men er det det samme som PEO?

fordi jeg har en formel der lyder Ekstraktion = (PIO2-PEO2)/PIO

tænker at I står for inspireret og E står for Eksspireret Men er ikke lige sikker. Når O2 er i Alveolerne er det nok ikke helt det samme som den ekspireret luft??

Nå men hjælp ville være guld værd da jeg har knoklet mig blind i opgaven.

Antag følgende størelser for en person i hvile:

         Inspieret PO2  = 150 mmHg

         Alveolær PO= 100 mmHg

VT Tidal Volumen  = 500 mL

VD Deadspace         = 160 mL

fR Åndingsfrekvens = 10min -1 

#1) Beregn den alveolære ventilation

VA = fR (VT-VD) = VI-VD          der skulle være en prik over Vét men jeg kan ikke finde ud af at lave det

VA = 10min-1 x (500 ml - 160 ml)

VA= 3400 ml / min_1

#2) beregn den procentvise estraktion af O2 som ovenfor og forklar ændringen.

kan det bare være at det er :

(150 mmHg-100mmHg)  /150mmHg = 0.333mmHg

dvs 0.333mmHg x 100% =   33.3%mmHg ?????


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2016 af JulieW99

Ren nysgerrighed, hvad læser du?

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

Det ligner biologi. 

Den første opgave er rigtig. Det ville dog nok give mere mening ,at have respirationsfrekvensen til sidst i udtrykket, så der står: (V_T-V_D)\cdot fR. Det ændrer ikke resultatet, men det giver mere mening i forhold til enheden. Enheden er dog forkert ved dit udtryk. Det må være 3400 mL/min. 

Den anden opgave kan jeg ikke hjælpe med. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2016 af JulieW99

#2,

Så langt er jeg godt kommet. Men nu findes der en del uddannelser indenfor biologi, så jeg er ude efter noget mere specifikt.

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

Jeg vil dog mene, at den måde, du beregner den procentvise ekstraktion af O2 på, er den rigtige. 

#3 Det ligner zoofysiologi. 


Svar #5
22. september 2016 af Flade (Slettet)

Nå men tudsind tak for hjælpen,

#2

Det ligner biologi. 

Den første opgave er rigtig. Det ville dog nok give mere mening ,at have respirationsfrekvensen til sidst i udtrykket, så der står: (V_T-V_D)\cdot fR. Det ændrer ikke resultatet, men det giver mere mening i forhold til enheden. Enheden er dog forkert ved dit udtryk. Det må være 3400 mL/min. 

Den anden opgave kan jeg ikke hjælpe med. 


fedt tak. Det giver mere mening fordi man tager vejrtrækningen først og så frekvensen? eller hvorfor er det bedre at bytte rundt på formlen?


Svar #6
22. september 2016 af Flade (Slettet)

#3

#2,

Så langt er jeg godt kommet. Men nu findes der en del uddannelser indenfor biologi, så jeg er ude efter noget mere specifikt.

Det er biologi jeg læser. og faget hedder Almen fysiologi, men bogen vi følger hedder humanfysiologi. Vi har (desvære kun lidt om Zoofysiologi(det skal man tage på bachloren eller i kbh hvor de er eksperter på det feldt)) For mig er det lidt et svært fag men vandvittigt spændende! menneskekroppen er så vild.

kan varmt anbefale det


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du slipper for ombytningen i forhold til enheden. 

Med det der står i #2, så får du: mL * min-1

Med dit får du:                         min-1 * mL

Det har ingen betydning for resultatet, men er nok mere æstetisk pænt. 

Har du bemærkert fejlen ved enheden i dit svar, som pointeres i #2? 

#4 Det skal siges, at jeg kun har gået i gymnasiet og ikke har haft biologi, så mit ord vejer måske ikke så tungt.  


Svar #8
22. september 2016 af Flade (Slettet)

Jo det kan jeg godt se det gir god mening. ( Tænker ikke at gymnasiet er et kun. Det er tankegangen der tæller) Logik er logik ! og min er ikke lige knivskrap endnu men jeg kan godt se det når jeg lige fået et tip:-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. september 2016 af stranddart (Slettet)

Man kan skam også studere eller specialisere sig i zoofysiologi på Aarhus Universitet, hvor de i mindst lige så høj grad er eksperter - og på mange områder pionerer og yderst internationalt anerkendte - indenfor denne forskning.
Så vidt jeg ved er der mest human fysiologi på KU, hvor der findes decideret zoofysiologi på AU. Men jeg kender ikke så meget til specialiseringen på KU.

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. december 2016 af norach

Hej!

Jeg har nøjagtig samme fag, og sidder igang med eksamenslæsningen, og er stødt på samme problem mht. ekstraktion. Tænker det samme som du skrev, så kunne godt tænke mig at vide, om du fandt ud af, om det var det rigtige til tø? jeg var der nemlig ikke den dag :( 


Svar #11
18. december 2016 af Flade (Slettet)

#10

Hej!

Jeg har nøjagtig samme fag, og sidder igang med eksamenslæsningen, og er stødt på samme problem mht. ekstraktion. Tænker det samme som du skrev, så kunne godt tænke mig at vide, om du fandt ud af, om det var det rigtige til tø? jeg var der nemlig ikke den dag :( 


Hej jo jeg tror det var rigtigt nok. Det er lige lidt langt tilbage. Kan du huske hvilken uge det er under..? Skal du op i fys på AU? Der er en formel på vedhæftet foto gir det mening?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. december 2016 af norach

Det var uge 38 så vidt jeg kan se :) og ja, det skal jeg nemlig! sad fast i den opgave, så søgte lige på google og fandt så dit opslag :)
kan godt se det, men tror ikke helt at det er svaret til den opgave haha


Svar #13
18. december 2016 af Flade (Slettet)

He he er lige lidt træt finder den rigtige i morgen:)

Svar #14
19. december 2016 af Flade (Slettet)

hmm har nu ledt efter det på min computer men kan ikke finde det. Muligvis er det på papirform et sted i en bunke. Skal til eksamen i molbio her den 2. jan. Kigger nok først mere på fys. den 28. den 30. dec og så den 4,5,7,og den 8. jan. Hvis du mangler en læsemakker er du velkommen til at fange mig på statsbib eller i biohuset. Jeg er ved at lave noter til molbio dem deler jeg gerne hvis de kan bruges.

Du kan også finde mig på FB. Mvh. Niels Flade.


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. december 2016 af norach

Jeg har skrevet til dig på Facebook ;)

Skriv et svar til: Fysiologi / Respiration; Eskretion af O2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.