Matematik

Problem med retningsvinkel

24. september 2016 af MTKLT (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle

Jeg har ud fra nogle koordinater tegnet en firkant og beregnet dens areal. Opgaven er nu at beregne, om siderne pkt. 4-1 og 3-2 er parallele. Koordinaterne for pkt. 4-1 er følgende (i meter):

y4: 94,66   y1: 100,00

x4: 137,52   x1: 100,00

Jeg skal bruge retningsvinkelformlen. Som jeg har skrevet den ned ser den ud således:

tan-1 (y2-y1) / (x2-x1)

Problemet er, at jeg ikke får det rigtige resultat. Jeg får 9,0001 (vi regner i gon, da det er landmåling), hvor svaret skal være 190,999. Hvis jeg lægger 200 til mit svar på 9,0001, så får jeg det rigtige svar, men som jeg har forstået formlen, er det ikke rigtigt at gøre det på den måde. Det samme gælder for pkt. 3-2, hvor jeg igen kan lægge 200 til for at få det rigtige svar.

Er der nogle, der ved, hvad jeg gør forkert? Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2016 af jantand

Punkterne du har opgivet kan ikke være korrekte. De må hedde x1 og x2  , y1 og y2  ,    x1 og y1 kan ikke være det samme punkt . Der skal være 4 forskellige.


Svar #2
24. september 2016 af MTKLT (Slettet)

#1

Punkterne du har opgivet kan ikke være korrekte. De må hedde x1 og x2  , y1 og y2  ,    x1 og y1 kan ikke være det samme punkt . Der skal være 4 forskellige.

Det er rigtig nok - vi gennemgik opgaven i går (jeg sidder bare stadig med det, fordi jeg ikke blev færdig). Men hvorfor ikke? Pkt. 1 er jo bare 100 meter op på y-aksen og 100 meter henad på x-aksen og så der, for de to krydser hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2016 af jantand

Der er fire punkter a(0,100)  ; b(0,94.66) ; c (137.52,0) ; d(100,0).

Jeg ved ikke noget om landmåling men hældningen af linien gennem punkterne  c til a   og b til d skal være den samme.

Hældningen er  (y2-y1)/(x2-x1)

I dette tilfælde: (0-100)/(137.52-0)=   -100/137.52 =0,7271....

Den anden linie : (94.66-0)/(0-100)= -94.66/100=-0,9466

Forskellig hældning ikke parallelle


Svar #4
24. september 2016 af MTKLT (Slettet)

#3

Der er fire punkter a(0,100)  ; b(0,94.66) ; c (137.52,0) ; d(100,0).

Jeg ved ikke noget om landmåling men hældningen af linien gennem punkterne  c til a   og b til d skal være den samme.

Hældningen er  (y2-y1)/(x2-x1)

I dette tilfælde: (0-100)/(137.52-0)=   -100/137.52 =0,7271....

Den anden linie : (94.66-0)/(0-100)= -94.66/100=-0,9466

Forskellig hældning ikke parallelle

Der er fire punkter, men ikke fire koordinater - der er otte koordinater, en y-koordinat og x-koordinat til hvert punkt. Jeg skrev kun y- og x-koordinaterne til pkt. 1-4, da det er den side, jeg forsøger at løse først. Pkt. 3-2 har fire andre koordinater. Altså:

Punkt 1: y = 100,00 og x = 100,00

Punkt 2: y = 141,42 og x = 105,96

Punkt 3: y = 137,13 og x = 136,11

Punkt 4: y = 94-66 og x = 137,52

Jeg skal beregne, om punkt 4-1 og 3-2 er parallele med hinanden. Som sagt har min lærer i sin løsning fundet de to retningsvinkler og med resultaterne konkluderet, at siderne er parallele. Jeg kan bare ikke få min retningsvinkel til at gå op - mit resultat bliver 200 lavere end det rigtige resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2016 af jantand

Så kan du gøre som jeg gjorde med de første punkter.

Når du skriver punkter hedder de (x,y) og ikke (y,x)

Førtse linje er fra (100,100) til (137.52,94.66)

Hældning (94.66-100)/(137.52-100) = -5.34/37.52 =-0.14232409

Hældning nummer to (137.13-141.42)/(136.11-105.96)= -0.14228856

Tallene er ens. Så linierne hælder lige meget. Altså er de paralellle


Svar #6
24. september 2016 af MTKLT (Slettet)

#5

Så kan du gøre som jeg gjorde med de første punkter.

Når du skriver punkter hedder de (x,y) og ikke (y,x)

Førtse linje er fra (100,100) til (137.52,94.66)

Hældning (94.66-100)/(137.52-100) = -5.34/37.52 =-0.14232409

Hældning nummer to (137.13-141.42)/(136.11-105.96)= -0.14228856

Tallene er ens. Så linierne hælder lige meget. Altså er de paralellle

Landmåling er lidt anderledes. Fx hedder det (y,x) og 1. kvadrant bytter plads med 2. kvadrant (3. og 4. kvadrant ligeledes). 

Ja, men så mangler jeg at tage tan-1 af tallene. Svarene skal være hhv. 190,9998 gon og 191,0020 gon. Mine svar bliver hhv. -9,000188336 gon og -8,997970886 gon. I en anden opgave bliver mine retningsvinkelberegninger heller ikke korrekte. Der må være noget, som jeg ikke forstår ved formlen - jeg ved bare ikke hvad.

Dog står der på: http://www.slideboom.com/presentations/60434/Beregning-af-retningsvinklen-i-UTM - at man netop skal lægge 200 til for at få den rigtige retningsvinkel. Det må så bare være noget, jeg har glemt at skrive ned..?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2016 af jantand

Kan du ikke sende en tegning hvor punkterne er afsat?


Svar #8
24. september 2016 af MTKLT (Slettet)

#7

Kan du ikke sende en tegning hvor punkterne er afsat?

Løsningen er fundet - det er åbenbart meningen, at man skal lægge 200 til for at få det rigtige resultat. Åbenbart havde jeg misset det i undervisningen. Jeg kan stadig sende dig et billede, hvis du er interesseret.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2016 af jantand

Kan du ikke kopiere opgaven og sende den???????


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. september 2016 af jantand

Ja sende opgaven


Skriv et svar til: Problem med retningsvinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.