Matematik

Isoler x (aritmetik)

24. september 2016 af Jegvedingenting - Niveau: B-niveau

Hej

Min aritmetik er ikke særlig god. Sidder med en ligning hvor der indgår 2 brøker.

Kan I give to hints?

https://billedeupload.dk/images/wTfIR.png


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2016 af AMelev

\small \frac{x+3}{x}=\frac{x-1}{x+1}

For det første må nævnerne ikke være 0, så du skal udelukke de x-værdier.

Gang med x og (x+1) på begge sider for at slippe af med brøkerne.

Så får du en ligning med 2.gradsudtryk på begge sider.
Skaf 0 på den ene side og brug løsningsformlen for en sædvanlig 2.gradsligning.


Svar #2
24. september 2016 af Jegvedingenting

https://billedeupload.dk/images/xagnc.png

Sådan? Har ikke skaffet 0 på den ene side endnu, vi llige være sikker på at det er rigtigt indtil videre.


Svar #3
24. september 2016 af Jegvedingenting

Jeg ved ikke hvordan jeg får 0 på den ene side.. :/


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. september 2016 af mathon

#3

                   (x+3)\cdot (x+1)=(x-1\cdot x)

                   x^2+4x+3=x^2-x\; \; \; \; \; \; \; \; x\notin\{-1,0\}

                   5x+3=0\, ...


Svar #5
24. september 2016 af Jegvedingenting

#4

Nårh jah. Da jeg gangede med (x +1) glemte jeg jo helt at de to gik ud med hinanden på højre side. Jeg havde derfor ikke slettet det udtryk, som jeg skulle have gjort. også¨havde jeg bare regnet videre på ligningen med x+1 eksisterende.

Nu giver det selvfølgelig mening. Tak Mathon.


Skriv et svar til: Isoler x (aritmetik)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.