Matematik

Angiv som uforketilig brøk

25. september 2016 af Dtonni123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af at angive denne som uforkorttelig!!

9y^2 + 4x^2 + 12xy / 2x + 3y


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2016 af VandalS

Jeg går ud fra, at der menes

\frac{9y^2+4x^2+12xy}{2x+3y}.

Hvis det er tilfældet skal du huske på dine kvadratsætninger ^^


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2016 af Soeffi

#0 (9·y2 + 4·x2 + 12·x·y) / (2·x + 3·y)

Tælleren skal omskrives til et udtryk af formen: (a·x + b·y)·(2·x + 3·y). Kun på den måde kan brøken forkortes.

Du kan se at a·2 = 4 ⇒ a = 2 og 3·b = 9 ⇒ b = 3. 

Dvs. man får, at tælleren skal kunne omskrives til (2·x + 3·y)2 hvilket det ses at den kan, når man gør prøve.

Når man forkorter bliver resultatet: 2x + 3y, hvilket ikke er en uforkortelig brøk, så "reducer" havde været bedre at skrive fremfor "omskriv til uforkortelig brøk".


Skriv et svar til: Angiv som uforketilig brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.