Matematik

rødder

25. september 2016 af bokaj123 - Niveau: A-niveau

Har lidt problem med denne opgave, ved faktisk ikke helt hvordan man skal komme igang med den. Se vedhæftet fil


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2016 af VandalS

Tag determinanten af matrixen. Dette giver dig et faktoriseret tredjegradspolynomium, hvori du direkte kan aflæse rødderne. 


Svar #2
25. september 2016 af bokaj123

jamen så får jeg det(A)=(2-a)(3-a)(4-a) 

det må betyde at r1= 2,  r2=3,  og r3=4 ?

Men hvordan kan det være at man kan læse rødderne ud fra det(A)??? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2016 af VandalS

Opgaven lyder på, at du skal finde rødderne i "determinant-polynomiummet". Du finder sådanne polynomier ved at tage determinanten af din matrix, og i den her opgave har det så simpel en form, at du direkte kan aflæse rødderne ud af faktoriseringen. Generelt er det ikke tilfældet idet du vil få andre bidrag til determinanten, så polynomiet ikke umiddelbart kan faktoriseres. 


Svar #4
25. september 2016 af bokaj123

men det jeg skrev er korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2016 af VandalS

Ja.


Svar #6
25. september 2016 af bokaj123

hvilke egenskaber har determinant polynomiet, jeg mener hvorfor er det overhovedet interessant at finde sådanne rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Der er en del steder, hvor det er interessant. Der findes en del situationer, hvar man har en vektorafbildning, som kan skrives \vec{y} = \mathbf{T}\vec{x}, hvor T er en matrix og x og y er vektorer i samme rum. Her der der nogle vektorer, der er særligt interessante, nemlig dem, hvor y er proportional med x: \vec{y} = \mathbf{T}\vec{x} = \lambda \vec{x}.

Trækker man λx fra på begge sider af lighedstegnet, sætter x udenfor en parentes, og ganger λ med en enhedsmatirx, får man: (\mathbf{T}-\lambda \mathbf{E})\vec{x} = \vec{0}. De to matricer kan så samles til den form du har i opgaven. De rødder, du har fundet siges at være egenværdier til T og de værdier af x, der tilfredsstiller ligningen, kaldes egenvektorer til T.

Egenværdier benyttes en del i fysikken, bla.a. i kvatemekanikken.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. september 2016 af VandalS

Rødderne i determinantpolynomiet, også kaldet det karakteristiske polynomium, kaldes egenværdier (eigenvalues) og angiver blandt andet, om der findes egenvektorer til matrixen, altså om der findes vektorer v \neq \bold{0} der løser problemet

A \cdot v = \lambda \cdot v,

hvor A er en matrix of \lambda er en skalar. Egen-værdier og -vektorer spiller en stor rolle i lineær algebra, og du kan nemt finde mere information om dem med en hurtig google search. 


Skriv et svar til: rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.