Matematik

Differential regning! Haster

25. september 2016 af An9ka (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej
Jeg har helt glemt hvordan jeg nu differentere:')

Den hedder:

En funktion f er givet ved: f(x)= x^3-3x^3-9x+30

A) bestem monotoni forholdende for f (og det er det med lok. Max og min mm. Ikke?)

Grafen for f har en tangent t1 med røringspunkt p(0, f(0))

B) bestem en ligning for t1

Håber i kan hjælpe :))) - mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2016 af PeterValberg

a) Bestem f' og løs ligning f'(x) = 0
    Foretag fortegnsanalyse før, mellem og efter rødderne for f'

b) Benyt tangentligningen:

y=f'(x_0)(x-x_0)+f(x_0)

hvor x0 = 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2016 af jantand

Du differentierer en potens med

f(x) = a*x^n

f'(x)= a*n*x^(n-1)

f(x) =a

f'(x)=0

A f'(x)= 3x^2-(3*3*)x-9   (Jeg tror du har  skrevet forkert. Der skal nok stå 3x^2 ellers er det for let.)

Find rødderne i ligningen  x er 3/2+1/2*kvadratroden af 21   eller 3/2-1/2kvadratroden af 21

Det er ca, 3,75  og -0,79

Når x er 0 er f'(x)  er negativ for 0, positiv for x mindre end -0,79  og positiv for x større end 3,75

Så et kurven f(x) stigende fra -uendelig til  -0,79 faldende fra -0,79 til 3,75 og stigende fra 3,75 til uendelig.

Der er lokalt maximum for x=-0,79  og lokalt minimum for x=3,75

Hældningen i p(0,f(0))= -9

ligningen for t1   y= ax+b

                         30=b

                          y=-9x+30


Skriv et svar til: Differential regning! Haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.