Matematik

Bestem forskrift for andengradspolynomiet ud fra 3 punkter

25. september 2016 af GymEl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! 

Jeg skal ud fra 3 givne punkter bestemme forskriften for andengradpolynomiet og jeg er blevet rigtig forvirret efterhånden...
Jeg har googlet lidt og prøvet en masse, men jeg kommer ikke frem til noget bruggbart overhovedet, er der nogle der kan hjælpe? 

Opgaven lyder således:

En parabel går igennem punkterne (-2,0), (0,8) og (0,4). Bestem forskriften for andengradspolynomiet, som parablen er graf for.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Er du sikker på de punkter, du opgiver? Det passer ikke med forskriften y=ax2 + bx + c, for hvis du indsætter førstekoordinaten til de to sidste punkter, får du i begge tilfælde y=c, hvilket passer med, at yskal være 4 for det ene punkt og 8 for det andet.


Svar #2
25. september 2016 af GymEl (Slettet)

Ja... Jeg har selv prøvet at følge formlen, men får C til både at være 4 og 8...

Jeg har vedhæftet et billede af opgaven :) 

Vedhæftet fil:Mate 3.5.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2016 af peter lind

Der er to forskellige punkter med x-koordinaten 0, Enten har du skrevet forkert eller også må der gælde x = ay2+by+c. Under alle omstændigheder skal du sætte de givne punkters koordinater ind i funktionsudtrykket. Det giver 3 ligninger til bestemmelse af a, b og c


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Der er en enkel metode, du kan benytte, når du har fundet de rigtige koordinater. Jeg benytter punkterne (-2,0), (0,8) og (4,4) som eksempel.

Indsæt værdierne for x og y i ligningen for alle tre punkter:

0 = a*(-2)2 + b*(-2) + c

8 = a*(0)2 + b*(0) + c

4 = a*(4)2 + b*(4) + c

Regn kvadraterne ud og fjern parenteserne.

0 = a*4 - b*2 + c

8 = a*0 + b*0 + c

4 = a*16 + b*4 + c

Du harnu 3 ligninger med 3 ubekendte a,b,c. Løs ligningerne. Læg mærke til, at i den midterste ligning er x 0, så ledene med a ob b går ud og du kan direkte aflæse værdien af c. Det kan du indsætte i de to andre ligninger og så løse dem.


Svar #5
26. september 2016 af GymEl (Slettet)

Det prøver jeg lige!


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Jeg har lige set din vedhæftede kopi af opgaven, og må tilslutte mig Peter Linds forslag om at der kan være tale om x=ay2 + by + c. Metoden er, som Peter Lind også skriver, den som jeg har gennemgået, blot med x og y byttet om.


Svar #7
26. september 2016 af GymEl (Slettet)

Indtil videre har jeg gjort sådan;

1)     -2= a * 0^2 + b * 0 + c

2)      0= a * 8^2 + b * 8 + c

3)      0= a * 4^2 + b * 4 + c

De kan reduceres således: 

1)     -2 = c

2)      0 = a * 64 + b * 64 + c

3)      0 = a * 16 + b * 16 + c

Men hvad gør jeg så herfra? 
Jeg får følgende resultater; 

2)       0 = a * 64 + b * 64 + c

64a + 64b -2 -(64b - 2) = 0 - (64b - 2)

64a = -64b +2

64a  =  -64b + 2
64            64

a= -32b +1
         32

Jeg kan gøre det samme med ligningen for nummer 3) og der får jeg resultatet:

a= -8b + 1
         8

Men hvad gør jeg herfra? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2016 af Capion1

Drejes parablen med forskriften
y = 1/16·(x - 4)(x - 8)
+ π/2 om O, fås parablen gennem de i # 0 nævnte punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. september 2016 af Capion1

Du skal løse ligningen
y = - 1/16·(x - 4)(x - 8)
m.h.t. x


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

#7 Du har en fejl i reduktionenerne af 2 og 3. Du har kvadreret koefficienterne til b. Det skal du ikke.


Skriv et svar til: Bestem forskrift for andengradspolynomiet ud fra 3 punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.