Matematik

egenvektor

28. september 2016 af bokaj123 - Niveau: A-niveau

A= \begin{pmatrix} 2 &1 &-1 \\ 0 &2 &1 \\ 2& 0 &-1 \end{pmatrix}

har egenværdierne -1 , 0 og 2

men ved ikke hvordan man finder egenvektorerne

hvis vi tager -1 skal man løse: 

A-λ*I = A-(-1)*I = A*I

men får bare ikke det rigtige med rækkeoperationer...


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2016 af peter lind

Det r en forkert metode. Du skal løse ligningen (AI)x = 0. De egentlige vektorer du får som løsning er egenvektorer


Svar #2
28. september 2016 af bokaj123

yes så jeg skal have denne matrix på trappeform

\begin{matrix} 3 &1 &-1 &0 \\ 0 &2 &1 &0 \\ 2&0 &-1 &0 \end{matrix}

ikke? 


Svar #3
28. september 2016 af bokaj123

er det rigtig?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2016 af jantand

Du skal trække λ fra i diagonalen i matricen  Jeg kan ikke lave de lodrette  , såtænk dig til dem.

Hvis du tager λ1

(3-1)   1   -1

0   ( 2-1) 1

2     0    (-1-1)    Det er din  nye matrice.

Den skal ganges med den egenvektor du ikke kender    x1

                                                                                        x2

                                                                                       x3  (tænk dig til de lodrette strege langs siderne)

Dette skal være lig med 0 vektoren   0

                                                          0

                                                         0

Så ganges der ud:((3-1)* x1)+(1*x2)+(-1*x3)=0

                            ( 0*x1)+ ((2-1)*x2)+(1*x3)=0

                             (2*x1)+(0*x2)+((-1-1)x3)=0

Tre ligninger med tre ubekendte:    2(x1)+x2-x3=0

                                                                 x2+x3 =0

                                                       2(x1)       -2(x3)=0

    Anden ligning giver x2=-x3

Sættes det ind i ligning 1 giver det 2(x3)-x3-x3=0

Det gælder for alle x3. Jeg vælger x3=1

                Tredje ligning giver 2(x1)=2(x3)   Det giver x1=x3

                     Det gælder for alle tal   x3=1 så er x2= -1  x1= 1

                     Så det gælder at Første egenvektor er  (1  -1   1) t  hvor t ε  R

Det samme gøres for de to andre egenværdier.

          

   

             

                                      


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2016 af peter lind

nej. Du skal trække -1*enhedsmatricen fra, når der er tale om egenværdien -1 Det betyder at du også skal trække -1 fra både a11 =2 og a33 = -1


Svar #6
28. september 2016 af bokaj123

får selv (-1/2 , 1/2 , 1) til lambda = -1


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2016 af peter lind

Det er forkert

Du kan gøre prøve den

første koordinat   (2, 1, -1)·(-½, ½, 1) = -1+½+1 = ½  = -(-½) hvilket er godt nok

men den anden koordinat

                         (0, 2, 1)·(-½, ½, 1)  = 0 +1 + 1 = 2 og det skulle blive -½


Svar #8
28. september 2016 af bokaj123

okay

A=\begin{pmatrix} 2&1 &-1 \\ 0& 1 &1 \\ 2&0 &2 \end{pmatrix}

λ=-1

A-λ*I = 0

A-(-1)*I = 0

A+1*I = 0 

A+I = 0

hvorfor er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2016 af peter lind

Du skal løse ligningen (AI)x = 0 altså en ligning i x. Med λ = -1 bliver den første ligning

(2+1)x1+x2-x3 = 0 Skriv selv deto følgende ligninger op og løs dem


Svar #10
28. september 2016 af bokaj123

Det er vi enige i

og den næste:

(1+1)x2+x= 0

og den sidste

2x1+(-2+1)x3 = 0

hvilket er det samme som jeg skrev i svar#2


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. september 2016 af peter lind

Den sidste skal være 2x1+(+2+1)x3

Nej. Det det er ikke det samme som du skrev i #2


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. september 2016 af jantand

Har du skrevet matrix A korrekt efter opgaven???


Skriv et svar til: egenvektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.