Matematik

MATEMATIK PRIMTAL

29. september 2016 af MikkelJulMortensen (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hvad er et primtal?

altså = 40, 77, 21, 67, 95! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2016 af mathon


                     40=2^3\cdot 5

                     77=7\cdot11

                     21=3\cdot 7

                     67= 67

                     95= 5\cdot 19


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2016 af Capion1

# 0
Hele tal ≠ 5, der ender på 0 eller 5, er aldrig primtal.
Lige tal ≠ 2, er aldrig primtal.
Tal, ≠ 3, hvis tværsum er delelig med 3, er aldrig primtal.
Du kan altså straks udelukke 40, 21, 95 og nøjes med at kigge på 77, 67.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2016 af AMelev

Du kan gå systematisk til værks (se #2)

Går 2 op?
Går 3 op?
Går 5 op?
Går 7 op?
Går 11 op?
Går 13 op?
osv.             Fra 7 og opefter, må man prøve efter.

I tilfældet 67 og 77: Hvis 11 går op, er resultatet ved divisionen mindre end 11, da 11 ·11 = 121, som er større end disse tal. Her kan du altså stoppe ved 7.

Eksempel: 341
2 går ikke op (341 er ulige)
3 går ikke op (3 går ikke op i tværsummen 3+4+1 =8)
5 går ikke op (341 ender hverken på 0 eller 5)
7 går ikke op? (341 = 7·48 +5)
11 går op (341 = 11·31)
341 er ikke et primtal

Eksempel: 337
2 går ikke op (337 er ulige)
3 går ikke op (337 går ikke op i tværsummen 3+3+7 =13)
5 går ikke op (337 ender hverken på 0 eller 5)
7 går ikke op? (337 = 7·48 +1)
11 går ikke op (337 = 11·30+7)
13 går ikke op (337 = 13·25+12)
17 går ikke op (335 = 17·19 + 14). Heraf ses, at 19 heller ikke går op, og vi kan slutte her.
337 er et primtal


Skriv et svar til: MATEMATIK PRIMTAL

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.