Matematik

Bestem tal i andengradspolynomium

01. oktober 2016 af vaz84cfx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder:

Vi ser på et andengradspolynomium f med formlen f(x) = ax^2+bx+c
Bestem tallene a, b og c, når det oplyses, at f(0) = 1, f'(0) = 1, og f(2) = 15


Hvordan gør man det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. oktober 2016 af Capion1

Differentier f .
Indsæt de tre talsæt i de tre forskrifter og løs de tre ligninger.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. oktober 2016 af AMelev

Bestem f '(x), så du også kan beregne f '(0).

Indsæt i de tre opgivne ligninger og løs dem mht. a, b og c.


Svar #3
02. oktober 2016 af vaz84cfx (Slettet)

Hvordan skal d a, b og c indsættes i ligningerne?

Altså f.eks. sådan: f(0)+a = 1+a ? 

Eller skal både a, b og c indsættes?


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. oktober 2016 af Capion1

  f (0)  =  1 :               a·02 + b·0 + c = 1
 f ' (0)  = 1 :                        2a·0 + b = 1
   f (2) = 15 :              a·22 + b·2 + c = 15 
Man ser straks i ligning (I) , at c = ...... og i ligning (II) , at b = ......
Så er vi ved at være i mål og mangler a.


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. oktober 2016 af AMelev

f(x) = a·x2+b·x+c

Du skal beregne f(0) og f(2) på sædvanlig vis ved at indsætte 0 hhv 2 på x's plads i forskriften for f(x).

f '(0) fås ved at indsætte 0 på x's plads i forskriften for f '(x), men det forudsætter selvfølgelig, at du først har bestem f '(x).


Svar #6
02. oktober 2016 af vaz84cfx (Slettet)

Tak - så c = 1 og b= 1 ? 
Er a så 15? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. oktober 2016 af AMelev

Nej!   f (2) = 15 ⇔ a·22 + b·2 + c = 15 
Indsæt de fundne værdier for b og c, reducér og løs ligningen mht. a.


Svar #8
02. oktober 2016 af vaz84cfx (Slettet)

nååå okay


Svar #9
02. oktober 2016 af vaz84cfx (Slettet)

tak :)


Skriv et svar til: Bestem tal i andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.