Matematik

Bestem stamfunktion F til f

01. oktober 2016 af Anonyminized (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået denne opgave, og ved ikke hvordan jeg skal aflæse den.

På figuren nedenfor, ses andengradspolynomiet f. Bestem stamfunktion F til f, for hvilken det gælder, at

F(0) = 2

Grafen er vedhæftet i docx format.

Hvordan finder jeg frem til stamfunktionen eller tal som leder mig derhen?

Vedhæftet fil: graf.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2016 af StoreNord

Du kender 3 punkter på grafen. Det skulle være nok til at finde funktionen.

f(0)=a*02+b*0+c=0

f(1)=a*12+b*1+c=-1

f(2)=a*22+b*2+c=0


Svar #2
01. oktober 2016 af Anonyminized (Slettet)

Se det er så det jeg ikke er helt sikker på hvordan jeg gør


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2016 af mathon

det faktoriserede andengradspolynomium
er:

             f(x)=a\cdot x\cdot (x-2)                 da 0 og 2 er rødder

             f(1)=-1=a\cdot 1\cdot (1-2)   da (1,-1) ligger på parablen

                              -1=-a

                                 1=a
dvs
             f(x)= x\cdot (x-2)=x^2-2x
           

stamfunktioner:
             F(x)=\frac{1}{3}x^3-x^2+k
den specifikke stamfunktion gennem (0,2)\! \! :
            F(0)=\frac{1}{3}\cdot 0^3-0^2+k=2

                                                         k=2
hvoraf:
             F(x)=\frac{1}{3}x^3-x^2+2


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2016 af sjls

#2

I et andengradspolynomium er konstanten c skæringen med y-aksen, og denne kan aflæses på grafen til at være 0, da grafen går gennem (0,0).

Nu har du to ligninger med to ubekendte (f(1) og f(2) som er skrevet i #1, jeg har bare reduceret lidt)

a+b=-1

4a+2b=0

ved at isolere a i ligning 1 fås

a=-1-b

og dette indsættes på a's plads i ligning 2

4(-1-b)+2b=0\Leftrightarrow -4-2b=0\Leftrightarrow 2b=-4\Leftrightarrow b=-2

og a findes ved at indsætte værdien af b i den tidligere fundne ligning for a i forhold til b

a=-1-(-2)=1

forskriften for funktionen f er derfor

f(x)=x^2-2x

Prøv selv at finde stamfunktionen F(x), der går gennem dit kendte punkt.


Svar #5
01. oktober 2016 af Anonyminized (Slettet)

Mange tak for svar. 

I leverede de vises sten og jeg fattede hvad det går ud på.


Skriv et svar til: Bestem stamfunktion F til f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.