Matematik

Potensregression

07. oktober 2016 af marcandersen1997 - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg skal svare på denne opgave:

I tabellen nedenfor (ses i det vedhæftede dokument) ses sammenhørende værdier af længde og vægt for en bestemt type alligatorer. I en model betegner W en alligators vægt (målt i kg.), mens L betegner alligatorens længde (målt i cm). I modellen antages det, at sammenhængen mellem L (x) og W (y) er bestemt ved W = b * La

 Så skal jeg svare på dette spørgsmål:

Benyt modellen til at bestemme vægten af en alligator, der er 250cm lang og til at bestemme længde af en alligator, der vejer 100 kg.

Kunne godt bruge lidt hjælp til at komme i gang med opgaven. Jeg beder ikke om svaret på opgaven, men bare hvilke beregninger og metoder jeg skal bruge for at udregne svaret :)

På forhånd tak :)

Vedhæftet fil: matematik tema opgave.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2016 af peter lind

Jeg kan ikke læse hele din fil.

Formlen skal formentlig være w = b*La og ikke b*L*a som du skriver.

I første opgave skal du beregne b*250a og i anden opgave skal du løse ligningen 100= b*La


Svar #2
07. oktober 2016 af marcandersen1997

Du har ret, det skal være b*L, kunne bare ikke få opløftet tallet i dokumentet :)

"Hele" filen? Det er egentlig kun tabellen der er vigtigt. 

Hvordan ved jeg hvad b er?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2016 af AMelev

Da du har flere end to datapunkter, skal du lave potensregression.

Lav en liste over hhv. x-værdier og y-værdier og brug  dit CAS-værktøj til at lave regressionen.
Hvordan du gør det, afhænger af, hvilket værktøj, du bruger.


Svar #4
07. oktober 2016 af marcandersen1997

Jeg har i en tidligere opgave fundet af hvad a og b er, skal jeg bruge dette a og b i ligningen 100= b*La ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2016 af KanskelotHval (Slettet)

Ja hvis du indsætter din a og b værdier i formlerne 100= b*La og W= b*250a kan du udregne svaret (ved at isolere hhv. L og W eller evt. ved at bruge dit CAS-værktøjs solvefunktion)


Svar #6
07. oktober 2016 af marcandersen1997

#3

Da du har flere end to datapunkter, skal du lave potensregression.

Lav en liste over hhv. x-værdier og y-værdier og brug  dit CAS-værktøj til at lave regressionen.
Hvordan du gør det, afhænger af, hvilket værktøj, du bruger.

Jeg forstår ikke hvorfor jeg skal bruge regression. Jeg skal jo "bare" løse en ligning og bestemme en vægt. Hvordan skal jeg bruge regression til det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2016 af KanskelotHval (Slettet)

Hvis du allerede har a og b er regression unødvendigt

Svar #8
07. oktober 2016 af marcandersen1997

Ja det tænkte jeg også nok :)

Nu har jeg fundet ud af af ligningen hedder 100 = 71,22 * 2500,305  

Skal jeg bruge solve til at udregne ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. oktober 2016 af KanskelotHval (Slettet)

Du skal lave to seperate ligninger da krokodillen jo ikke både skal være 250 cm lang og 100 kg tung. Se mit første svar :)

Svar #10
07. oktober 2016 af marcandersen1997

Når ja okay, men skal jeg bruge solve til at løse ligningerne?


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. oktober 2016 af KanskelotHval (Slettet)

Ja det ville være nemmest

Svar #12
07. oktober 2016 af marcandersen1997

Vi har ikke brugt solve endnu i det igangværende skoleår, ved du hvordan man bruger det i nspire?


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. oktober 2016 af KanskelotHval (Slettet)

Skriv hhv. "Solve(W= 71.22 * 2500.305,W)"
og "Solve(100=71.22 * L0.305,L)" uden citationstegn i et matematikfelt og tryk enter så får du hhv. vægten af en krokodille der er 250 cm lang og længden af en krokodille der vejer 100 kg ifølge modellen.


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. oktober 2016 af AMelev

#6 Af #0 fremgik ikke, at du kendte a og b. Gør du faktisk det?
De værdier for a og b, du opgiver, stemmer ikke med de tabelværdier, du har uploadet, så enten er det en forkert tabel eller også er det forkerte a- og b-værdier.
Hvis tabellen er rigtig så lav potensregression i TINspire
   l_x:={160,173,188,216,218,229,239,290,325} 
   l_f:={15.,17.7,24.5,38.1,37.6,46.3,50.3,94.3,154.2} 
   PowerReg l_x,l_f 
   f(x):=stat.RegEqn(x)
   a:=stat.b og b:=stat.a

Løsning af ligning Solve(f(x)=100,x)


Svar #15
07. oktober 2016 af marcandersen1997

Tusind tak for hjælpen :) du/I har været til stor hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. oktober 2016 af KanskelotHval (Slettet)

Så lidt, glad for at jeg kunne hjælpe :D


Brugbart svar (0)

Svar #17
07. oktober 2016 af AMelev

KanskelotHval har helt ret i sine anvisninger, men hvis du regner med forkerte a- og b-værdier bliver resultaterne selvsagt også forkerte.

Din lærer vil undre sig over, hvor du har dem fra, og du bør undre dig over resultaterne, når du sammenligner med tabelværdierne.
Iflg. din model vil en alligator på 250 cm veje 383.7 kg, mens en på 3.04 cm vejer 100 kg. Tabellen angiver fx at en aligator på 290 cm vejer 94.3 kg. Hvordan kan en på 250 cm så veje mere og en på 3.0 cm veje mere? Det lyder ikke helt troværdigt.


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. oktober 2016 af KanskelotHval (Slettet)

Det lyder bestemt meget underligt, jeg må nok indrømme jeg har været for doven til at kigge på resultaterne ;)


Brugbart svar (0)

Svar #19
07. oktober 2016 af AMelev

# 18 Det er da heller ikke dit ansvar. Vi skal hjælpe med metoderne, og vi skal gå ud fra det, der oplyses, indtil det modsatte bliver bevist.


Svar #20
08. oktober 2016 af marcandersen1997

#17

KanskelotHval har helt ret i sine anvisninger, men hvis du regner med forkerte a- og b-værdier bliver resultaterne selvsagt også forkerte.

Din lærer vil undre sig over, hvor du har dem fra, og du bør undre dig over resultaterne, når du sammenligner med tabelværdierne.
Iflg. din model vil en alligator på 250 cm veje 383.7 kg, mens en på 3.04 cm vejer 100 kg. Tabellen angiver fx at en aligator på 290 cm vejer 94.3 kg. Hvordan kan en på 250 cm så veje mere og en på 3.0 cm veje mere? Det lyder ikke helt troværdigt.

Faktisk skal jeg besvare tre opgaver i den opgave jeg har fået. Den første hvor jeg skal bestemme a og b via potensregression, så tænker jeg vel at jeg skal bruge disse a og b værdier i det næste spørgsmål som er det spørgsmål vi har diskuteret.


Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.