Matematik

harmonisk svingning?

18. oktober 2016 af sandrai - Niveau: A-niveau

jeg tænker at svingings midten y=100

og at den har 3 hele svingninger så p= 2pi/3 

også har jeg brug for jeres hjælp

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2016 af mathon

Svingningens hvilestilling er 

                                                   y=175


Svar #2
19. oktober 2016 af sandrai

hvordan ved jeg det? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. oktober 2016 af Capion1

Hvilestillingen befinder sig midtvejs mellem top og bund af svingningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. oktober 2016 af mathon

          f(x)=75\sin\left ( \frac{\pi }{31}x-20 \right )+175

perioden X er aflæst til 62.


Brugbart svar (2)

Svar #5
20. oktober 2016 af mathon

korrektion:


                              f(x)=51{,}4532\sin\left (-2{,}08488x+11{,}0982 \right )+137{,}5


Svar #6
20. oktober 2016 af sandrai

okay, mange tak. men vil gerne vide hvordan man overhoved regner de der tal ud i bruger? :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. oktober 2016 af mathon

Du aflæser koordinaterne til 4 "sikre" punkter og 
indsætter dem i

                              y=a\cdot \sin(b\cdot x+c)+d
og får derved  4 ligninger med  de fire ubekendte a, b, c og d.
Ligningerne løses mht. a, b, c og d.


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. oktober 2016 af goodsir (Slettet)

#7

Du aflæser koordinaterne til 4 "sikre" punkter og 
indsætter dem i

                              y=a\cdot \sin(b\cdot x+c)+d
og får derved  4 ligninger med  de fire ubekendte a, b, c og d.
Ligningerne løses mht. a, b, c og d.

Det forstår jeg ikke, hvilke koeffiecienter har du aflæst på grafen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. oktober 2016 af mathon

Der aflæses punkter på grafen - ikke koefficienter.


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. oktober 2016 af mathon

Løs:

                      \begin{Bmatrix} 175=a\cdot \sin(b\cdot 20+c)+d\\ 100=a\cdot \sin(b\cdot 130+c)+d\\ 150=a\cdot \sin(b\cdot 180+c)+d\\ 175=a\cdot \sin(b\cdot 240+c)+d \end{Bmatrix}


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. oktober 2016 af goodsir (Slettet)

Jamen er det ikke fysik matematik, altså a= amplitude og b= periode delt med 2pi?
http://www.teacherschoice.com.au/maths_library/functions/about_trigonometric_functions.htm
Beklager, bikser bare selv med denne opgave i skolen pt.


Brugbart svar (2)

Svar #12
21. oktober 2016 af Capion1

.SP 2110160325.PNG

Vedhæftet fil:SP 2110160325.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #13
21. oktober 2016 af mathon

Harmonisk svingning:

Betragtes grafen i koordinatsystem med origo i (20,175) i det oprindelige koordinatsystem
bliver udtrykket:
                               u(x)=75\cdot \sin\left ( \frac{2\pi }{62}x \right )      hvor perioden er aflæst til X=62

                               u(x)=75\cdot \sin\left ( \frac{\pi }{31}x \right )
     dvs
                              A=75                           amplitude
                              \omega =\frac{\pi }{31}\approx 0{,}1             cykliske frekvens
                              f \approx 0{,}016                     frekvens
                              X=62                           periode
        
 

Grafligning i
det oprindelige koordinatsystem:

                             f(x)=51{,}4532\sin\left (-2{,}08488x+11{,}0982 \right )+137{,}5


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. oktober 2016 af Capion1

Amplituden forandres ikke under systemets forskydning.


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. oktober 2016 af Soeffi

#0. Prøv evt. denne Geogebra app, for at se hvordan funktionen ændres med de forskellige konstanter, der indgår. https://www.geogebra.org/m/R59n9RFM


Skriv et svar til: harmonisk svingning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.