Matematik

hurtig hjælp søges

21. oktober 2016 af 22Ingrid (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Kan ikke vedhæfte en fil i denne besked-tråd, men kan sende opgaven således:

Fru Sørensens løn på Dippedutfabrikken stiger på et år fra 25.500 kr. pr. md. til 27.700 kr. pr. md.

a)  Hvilken fremskrivningsfaktor svarer det til?

b)  Hvilken (årlig) procentsats stiger hendes løn med?

c)  Hvis hendes løn fortsætter med at stige i samme takt, hvad kan hun så forvente at have i månedsløn efter 8 år på fabrikken? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2016 af PeterValberg

a) fremskrivningsfaktoren a = 27700/25500

b) a = 1 + r   hvor r er den årlige procentvise ændring skrevet som decimaltal
    i procent bliver det således:   p = r·100% 

c) efter 8 år med samme procentvise udvikling bestemmes hendes løn som:

Kn = K0·(1+r)n

hvor Kn er hendes månedsløn efter n år (n er således 8)
K0 er hendes månedsløn nu (27700 kr.)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2016 af mathon

løn efter 8 år på fabrikken er ikke det samme som løn efter yderligere 8 år på fabrikken:

          L\o n_8=L\o n_0\cdot 1{,}08627^{\, 8}

          L\o n_8=25.500{,}00\cdot 1{,}08627^{\, 8}


Skriv et svar til: hurtig hjælp søges

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.