Kemi

pufferkapiciteten

22. oktober 2016 af Gyldendal1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hvordan angiver man hvor på en tritreringenskurven pufferkapaciteten  er størst?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2016 af mathon

det kan vises, at intervallet er:                  
                                                        pK_s-1<pH<pK_s+1


Svar #2
22. oktober 2016 af Gyldendal1 (Slettet)

jeg for det ikke helt:

min pks-værdi er på 3,35 -1< pH=2,38 < 3,35+1

hvad vil det sige?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

Buffersystemer virker bedst, idet koncentrationerne af det korresponderende syre-basepar er ens, hvilket vil sige, at pH er lig syrens pKs-værdi. Buffersystemer anvendes oftest i pH-områder, som svarer til syrens pKs ± 1. Dette er bufferområdet. 

Eksempel med buffersystemet NH4+/NH3: pKs for NH4+ er 9,25. Buffersystemet vil herved være velegnet til at fastholde pH omkring de 8-10, hvilket altså er pKs ± 1. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2016 af mathon

                     pH=2{,}38 tolhøre da også intervallet \left [ 3{,}35-1;3{,}35+1 \right ]


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2016 af mathon

Det kan vises, at pufferkapaciteten
er:
                 \beta =\ln(10)\cdot C\cdot \alpha \cdot (1-\alpha )     hvor \alpha er dissocieringsgraden       
og
                 \beta_{max} =\frac{\ln(10)}{4}\cdot C    

hvoraf for \alpha =0{,}1 eller \alpha =0{,}9          svarende til         pH=pK_s-1  eller  pH=pK_s+1

                 \beta =\ln(10)\cdot C\cdot0{,}1\cdot 0{,}9

som i procent af \beta_{max}
er
                  p=400\cdot 0{,}1\cdot 0{,}9=36\%

og

hvoraf for \alpha =0{,}01 eller \alpha =0{,}99             svarende til         pH=pK_s-2  eller  pH=pK_s+2

som i procent af \beta_{max}
er
                  p=400\cdot 0{,}01\cdot 0{,}99=4\%

Endvidere ses af

                 \beta =\ln(10)\cdot C\cdot \alpha \cdot (1-\alpha )    
at pufferkapaciteten ligeledes afhænger af pufferkoncentrationen, der altså skal have en rimelig størrelse i forhold til \alpha for at kapaciteten er brugbar.


Skriv et svar til: pufferkapiciteten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.