Matematik

Hjælp til løsning på ligningen: -3x+24+y-10=0

24. oktober 2016 af gg2016 (Slettet) - Niveau: A-niveau

God aften

Er der en person der vil være sød at hjælpe mig med denne ligning: -3x+24+y-10=0. Det er til vektor regning

Jeg har fået den til -3x+y-14= 0

Men når jeg regner ligningen på wordmat får jeg det til -3x+y+14=0 , og det kan jeg virkelig ikke forstå. Måske gør jeg fejl i at flytte rundt på tallene, men kan en hjælpe? 

Det er måske ret simpelt, men jeg kan ikke lige finde ud af det

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2016 af PeterValberg

Du kan entydigt løse én ligning med to ubekendte,
hvordan lyder opgaveteksten?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
24. oktober 2016 af gg2016 (Slettet)

Den lyder:

I et koordinatsystem i planen er givet en vektorer: a = (1, 5) og b= (2,-2) og et punkt P(-8,10)

- Bestem en ligning for den linje l der går gennem P og er parallel med vektor a


Svar #3
24. oktober 2016 af gg2016 (Slettet)

#2

Den lyder:

I et koordinatsystem i planen er givet en vektorer: a = (1, 5) og b= (2,-2) og et punkt P(-8,10)

- Bestem en ligning for den linje l der går gennem P og er parallel med vektor a

Tak for svar


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2016 af PeterValberg

Hvis linjen skal være parallel med vektor a, så kan
du benytte tværvektoren til vektor a som normalvektor
for linjen gennem P(-8,10), indsæt koordinaterne for
denne tværvektor og koordinaterne for P i linjens ligning:

a(x - x0) + b(y - y0) = 0

hvor a og b er til linjens normalvektor og x0 og y0 er P's koordinater 

se eventuelt video nr. 17 og 21 på denne videoliste [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2016 af AMelev

Fortegnsfejl: 24-10 =14 ikke -14, så du er egentlig enig med Wordmat.


Svar #6
24. oktober 2016 af gg2016 (Slettet)

#4

Hvis linjen skal være parallel med vektor a, så kan
du benytte tværvektoren til vektor a som normalvektor
for linjen gennem P(-8,10), indsæt koordinaterne for
denne tværvektor og koordinaterne for P i linjens ligning:

a(x - x0) + b(y - y0) = 0

hvor a og b er til linjens normalvektor og x0 og y0 er P's koordinater 

se eventuelt video nr. 17 og 21 på denne videoliste [ LINK ]

Jeg har faktisk lavet opgaven, men jeg kan ikke lige regne den ligning ud. Jeg får forkert i fortegn, og jeg har regnet den ud flere gange. Jeg får det til -14 i stedet +14 i ligningen, som jeg har skrevet ovenover


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2016 af AMelev

Se #5


Svar #8
24. oktober 2016 af gg2016 (Slettet)

#5

Fortegnsfejl: 24-10 =14 ikke -14, så du er egentlig enig med Wordmat.

Tak for svar

Men når du samler x og y, så skal du vel flytte 24 bag 10. +24 - 10 giver vel - 

Det er der jeg bliver forvirret


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. oktober 2016 af AMelev

???? Du kan bytte rundt, som det passer dig, men fortegnene skal følge med. a + b - c = a - c + b

-3x + 24 + y - 10 = 0 ⇔ -3x + y + 24 - 10 = 0 ⇔y - 3x + 24 -10 = 0 ⇔ y + 24 -10 - 3x = 0 osv.


Svar #10
24. oktober 2016 af gg2016 (Slettet)

#9

???? Du kan bytte rundt, som det passer dig, men fortegnene skal følge med. a + b - c = a - c + b

-3x + 24 + y - 10 = 0 ⇔ -3x + y + 24 - 10 = 0 ⇔y - 3x + 24 -10 = 0 ⇔ y + 24 -10 - 3x = 0 osv.

Nå, ja det kan jeg da godt se. Det troede jeg faktisk ikke man måtte, for det det kan give forskellige resultater :0) 

Men det giver da mere mening nu. Tusinde tak!


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. oktober 2016 af AMelev

Hvad mener du med, at det kan give forskellige resultater? Hvis det kan det, må man ikke, for så gælder = jo ikke.


Svar #12
24. oktober 2016 af gg2016 (Slettet)

#11

Hvad mener du med, at det kan give forskellige resultater? Hvis det kan det, må man ikke, for så gælder = jo ikke.

Ja det giver vel nok ikke forskellige resultater, hvis man husker fortegnene som du selv sagde :)


Skriv et svar til: Hjælp til løsning på ligningen: -3x+24+y-10=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.