Matematik

procentregning

26. oktober 2016 af sea789 - Niveau: 8. klasse

Hej. Jeg har fået 2 opgaver der lyde således: 

Posen herover til venstre indeholder 60 franske mandler. Posen til højre indeholder 20 % flere mandler og vejer 20 % mere end posen til venstre.
 

Hvor mange franske mandler er der i posen til højre?

Posen til højre indeholder 300 gram. 

Hvor mange gram franske mandler indeholder posen til venstre?

Er der nogen der vil hjælpe mig, hvordan man regner det ud, og hvilke baner man skal tænke i, når man får sådan opgaver som disse?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

Hvor mange franske mandler er der i posen til højre?

En måde du kan gøre det på er ved at finde ud af, hvor mange mandler 1% svarer til. Det fås ved at dividere de 60 med 100. Herefter kan du finde ud af, hvad 20% er, ved at gange antallet af mandler, der svarer til 1%, med 20. Da posen indeholder 20% flere mandler, skal dette tal lægges sammen med indeholdet i posen til venstre. 

Alternativt kan de 60 bare ganges med 1,2. 

Hvor mange gram franske mandler indeholder posen til venstre?

Prøv selv med den her nu. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. oktober 2016 af MichaelContray

Hvor mange franske mandler er der i posen til højre?
Udregning: 1,20*60=72 Resultat = 72 franske mandler

Hvor mange gram franske mandler indeholder posen til venstre?
Udregning: 300/1,20=250 Resultat = 250 gram

Udregningerne er meget simple og beskrives som følgende

Udregning 1: Du ved antallet af franske mandler i posen til venstre, men ved kun, at der er flere i
højre pose. Det vil altså sige 'Venstre Pose>Højre Pose'. Du får at vide, at højre pose indeholder 20% mere, derefter ganger du Venstre Pose (Kendt Antal) med 1,2 grundet at det er 20%. Hvis det havde været 40% skulle du gange med 1,4 og hvis det var 89% skulle du gange med 1,89. Håber at du kan se systematikken i dette.

Udregning 2: Først og fremmest er det egentlig bare omvendt. Altså det modsatte af at gange er at dividere.
Posen du kender vægten på er den tungeste, hvilket vil sige, at du skal dividere. Eksempler: Hvis posen til højre havde vejet 40% mere skulle du dividere med 1,4 - Og hvis posen til højre havde vejet 120% mere skulle du dividere med 2,2

Håber på at dette kunne bruges

Skriv et svar til: procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.