Biologi

Nedbrydning af glukose

27. oktober 2016 af Signes785 - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med hvordan celler nedbryder glukose under dannelse af ATP? 

Tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2016 af Skaljeglavedinelektier

Respiration er en oxidation, der inddeles i 3 sekvenser.

Glykolysen: Glucose nedbrydes til puryvat gennem 10 reaktionstrin. Det foregår i cytoplasmaet og uafhængigt af tilstrækeligt dioxygen. Uden dixoxygen vil der ske gæring. Netto fås der 2 ATP pr. glukosemolekyle. Ved brug af dioxygen oxideres puruvat til en acetylgruppe, der vil binde sig til coenzym A, hvorved man får acetyl-coenzym A. Dette dannes i matrix i mitokondrierne og føres videre i citratcyklus. 

Citratcyklus: Der sker en oxidation af acetylgrupper til CO2 koblet sammen med en reduktion af coenzymerne NAD+ til NADH og FAD til FADH2. Det foregår under 8 reaktioner, som foregår i matrix i mitokondrierne. Coenzymerne bærer de energirige elektroner til de næste sekvenser. Citratcyklus foregår under aerobe forhold. 

Respirationskæden: Oxidation af NADH til NAD+ og FADH2 til FAD med dioxygen som oxidationsmiddel, herved reduceres dioxygen til vand. Respirationskæden består af 6 reaktioner i mitokondriernes indre membran. Glykolyse, citratcykuls og respirationskæden giver tilsammen ca. 30 ATP. 


Skriv et svar til: Nedbrydning af glukose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.