Biologi

HJÆLP TIL BIOLOGI SØGES

16. november 2016 af Einstein5 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

Hvad er fordelen eller det smart ved portåre-systemet


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Det smarte er vel, at næringsstoffer, fra fordøjelseskanalen, forarbejdes og eventuelle toksiner filtreres fra før, det indgår i blodkredsløbet. 

Er dette svar på dit spørgsmål? 


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. november 2016 af DrNielsen

Portåresystemet - vena porta med forgreninger - fører direkte til leveren. Det er smart idet leveren har mange forskellige funktioner. Den står bl.a. for at rense toksiske stoffer ud af blodbanen(alkohol, bakterielle toksiner etc.), metabolisere forskellige komponenter, producerer og nedbryder hormoner og er lager for sukker i form af glykogen. Det skal siges at leveren har over 700 forskellige funktioner - disse er derfor nogle af de vigtigste.

Der er derfor afsindigt mange smarte aspekter ved at have et rensnings- og processeringsanlæg. Portåresystemet drænerer meget blod fra abdominalregionen. Det betyder, som kort beskrevet i #1, at alle brændselsmolekyler(protein, sukker, fedt(lidt anderledes system)) samt andre substanser som eksempelvis lægemidler der optages i tarmen, bliver sendt en tur omkring leveren. Her kan leveren så omdanne brændslet til den form der er nødvendig. Denne omdannelse er hormonelt styret af eksempelvis insulin, glukagon, epinephrin(adrenalin) og andre. I forhold til lægemidler er det smart, da mange lægemidler er afhængige af at blive metaboliserede førend de er aktive. Det gælder eksempelvis det smertestillende opiod tramadol.

Dette er en lettere amputeret, og meget kort beskrivelse. Hvis du vil vide noget mere specifikt kan du enten spørge videre, eller benytte følgende stikord der er relevante for emnet:

- glukoneogenese

- glykolyse

- glykogenolyse

- lipolyse

- lipogenese


Skriv et svar til: HJÆLP TIL BIOLOGI SØGES

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.