Biologi

Proteiner

01. december 2016 af JurgensenGladsaxeG - Niveau: B-niveau

Hvad bruger kroppen primært proteiner til??

MVH - Kasper :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2016 af Skaljeglavedinelektier

Har du først søgt på google?  

Wikipedia:

Proteiner er store molekyler (makromolekyler) der er essentielle komponenter af alle levende organismer. De deltager i alle cellulære processer og fungerer som biologiske byggesten og som enzymer (katalysatorer) for de kemiske reaktioner der foregår i alle levende organismer. Andre eksempler på proteiner er antistoffer (immunoglobuliner), (nogle) hormoner, transportmolekyler, celleadhæsionsmolekyler og lectiner.

Kort tilføjelse: Proteiner bruges også i hår og negle, i musklerne, som transportveje i cellemembraner og hjælper celler med at holde deres form. Proteiner er ekstremt vigtige, og det er nok grunden til, at man kalder aminosyrer for livets byggesten. Du spørger bare, hvis du er i tvivl eller vil have noget uddybet lidt. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2016 af DrNielsen

Det mest oplagte sted at finde protein i kroppen er i musklerne. Ligesom skelettet virker som kroppens store kalk-reservoir, virker musklerne som kroppens store protein-reservoir. Mangles en af de to substanser kan disse altså nedbrydes fra deres respektive lagre.

Det står altså derfor klart at musklerne skal bruge store mængder protein. Desmere er der faktisk mange mindre kendte, men mindst(!) ligeså vigtige stedet hvor protein skal benyttes. Det gælder eksempelvis i:

- enzymer, som er de katalysatorere der får kemiske reaktioner til at forløbe i kroppen. 

- antistoffer(immunoglobuliner) opbygget af protein. Fun fact: B-celle receptoren som er meget vigtig i et immunrespons, er faktisk "ikke" en decideret receptor men et antistof!

- cellulære cereptorere som f.eks. kan sende et intracellulært signal videre

- immunforsvaret hvor cytokiner er aldeles vigtige. Herunder hører interleukin-familien(IL) og tumor necrosis factor(TNF). Desuden findes der i en mindre del af immunforsvaret - komplement - som har omkring 40 forskellige proteiner der er vigtige for det uspecifikke hurtige respons. Eksempler på proteiner i komplement kunne være C-faktorerene eller MBL(mannanbindende lectin). Det skal siges at immunglobuliner selvfølgelig også hører under immunforsvaret.

- koagulationsfaktorere som er vigtige får at din krop kan stoppe en blødning. Disse er en række proteiner(glycoproteiner, proteaser osv.) der gennem en kaskade får blodpladerne til at lave thromber(propper). Herunder kan nævnes von Willebrand faktor samt faktor I-VII(1-12 i romertal).

- transportmolekyler samt lagringsmolekyler herunder albumin(transporterer mange(!) forskellige ting), transferrin(transporterer jern i blodet), haptoglobin(transporterer frit hæmoglobin) og ferritin(binder og lagrer jern)

- transkriptionsfaktorere som er en del af transskriptionen.

Samt mange, mange flere funktioner. Disse er nogle af de vigtige. Hvis du vil have flere, eller nogen uddybet, er du velkommen til at slå på tråden :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2016 af DrNielsen

I øvrigt er den iltbindende enhed af røde blodlegemer - hæmoglobin - lavet af protein(og med jern bundet til)


Skriv et svar til: Proteiner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.