Fysik

Hjælp til fysik - gammastråling

01. december 2016 af Mm98 - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen :) 
Jeg sidder her og laver nogle fysik opgaver og har nu brug for en hjælpende hånd fra jer til dette: 

En svulst på 0,5 kg bestråles med gammastråling i 50 sekunder. 
Kilden er en Co-enhed, der bestråler svulsten med 
3,0 * 1012 kvanter pr. sekund. 
Gennemsnitsenergien af kvanterne er 1,25 MeV. 
Antag, at 1/4 af energien absorberes i svulsten. 

a) hvor stor er den absorberede dosis i svulsten??

b) Hvor stort er dosisækvivalentet i SV? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2016 af mathon

absorberet dosis:
                                   \frac{1}{4}\cdot\frac{ \left ( 3{,}0\cdot 10^{12}\;s^{-1} \right )\cdot (50\; s)\cdot \left ( 1{,}25\cdot 10^6\;eV \right )}{0{,}5\;kg}
som omregnes til \frac{J}{kg}.


Svar #2
01. december 2016 af Mm98

Okay, mange tak. Hvor får du 106 fra? Altså (1,25 * 10^6 eV)  

Vil du også hjælpe mig med opgave b. Tak :-))


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2016 af mathon

Sv (sievert) er SI-enheden, der benyttes, når man angiver den dosis, kroppen modtager, når vi udsættes for stråling fra radioaktive stoffer eller røntgen. Angives en dosis i sievert, er der taget højde for typen af strålingen, f.eks. alfa, beta eller gammastråling, og hvilke dele af kroppen strålingen er afsat i.

                    D_{q}=q\cdot D       hvor q=1     for \gamma- stråling.


          Hvordan tolker du enheden MeV.

          1\;eV=1{,}60218\cdot 10^{-19}\;J


Skriv et svar til: Hjælp til fysik - gammastråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.